Dezvoltare personala

# neliniste # stari de neliniste #gestionare emotii #emotii negative #emotii

Emotiile negative duc la stari de neliniste! Cum ne afecteaza si cum le putem gestiona

Creierul emotional este una din functiile omului nestudiate si neantrenate, iar emotiile acestuia sunt influentate de ceea ce se intampla in jurul lui. Daca vede pe cineva drag, este fericit, daca cineva il supara, este trist, si asa mai departe.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, omul nu poate genera, de la el putere, emotii in jur, indiferent ce se intampla cu persoanele respective: nu poate ierta, daca toti din jur nu iarta sau nu poate munci, daca toti din jur sunt lenesi. Astfel, el invata mecanismele de actiune ale altora si isi dobandeste functiile emotionale si mentale, ale celor din jur.

“Aceasta influenta din jur, omul o traieste si i se pare normala. El se va adapta daca schimba traditia, viteza sau interesele. Creierul emotional este cel care memoreaza cel mai bine. El are propria lui inteligenta, memorie si rapiditate. Spre exemplu: nu poate gandi iubirea si nici simtirea pentru un alt om, nu poate uita fiorii in stomac la prima iubire, nu poate uita cand s-a nascut copilul sau, nu poate gandi fiorii si nici frica si, desigur, nu poate gandi apartenenta cand cineva pleaca sau vine din si in aceasta lume”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Mai mult, specialistul crede ca asa-zisul creier emotional, daca nu este antrenat, din nefericire, prelucreaza si pastreaza ceea ce omul nu vrea, adica si teama, iritarea sau supararea. Daca nu le-ar fi trait in trecut, el nu ar fi stiut acum ca ele exista.

Ce il face pe om sa pastreze aceste emotii negative?

Creierul emotional pastreaza aceste emotii negative deoarece nu stie cum sa judece lucrurile din jur. El are nevoie de mare ajutor, iar cel mai bun ajutor este judecatorul suprem, adica Mintea.

“Mintea este secretul pentru a face creierul emotional sa iasa din impas. Mintea poate schimba traiectoria emotiilor negative, prin decizii. De exemplu, poate oferi iritarii un cadou, tristetii un zambet, supararii o imbratisare. Toate sunt decizii. Fiecare moment de decizie are nevoie de energie in om. Dezechilibru emotional este prezent la fiecare om din societate. El este distras, rapit, chinuit si atras de altceva nou la fiecare 3-4 secunde: gand, telefon, email, sef, coleg, familie, zgomot urban etc. Omul nu poate sta in liniste. Linistea a devenit ultimul Lux dorit de oameni. Dezechilibru exista pentru ca societatea il impinge pe om spre asta. Ca omul sa se echilibreze, unii pleaca la manastire, ashram, pestera etc. Pentru cei care raman, munca se intensifica, devine de doua ori mai grea sa traiasca prin liniste, aici, in societate”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare