Dezvoltare personala

#dogme #sfaturi psihologi #preconceptii #libertate

Dogmele si preconceptiile ne fac liberi? Explicatiile psihologului

Dogma reprezinta din perspectiva religioasa, un postulat care este considerat drept adevar absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul intrebarii. De cealalta parte. Preconceptia este o idee sau parere admisa, adoptata dinainte, fara o cercetare sau o experimentare prealabila (pre + conceput).

In opinia psihologului Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), atat dogmele cat si ideile preconcepute se manifesta pentru psihicul uman ca niste inchisori conceptuale limitative. Totodata, specialistul este de parere ca nimic nu a provocat mai multa suferinta fiintei umane decat dogmele si ideile preconcepute dupa care s-a ghidat fara sa se raporteze si la adevarul celuilalt, deoarece, astfel de idei inseamna in substrat un mod de gandire de tipul: ”eu am dreptate, tu nu ai si adevarul meu este singurul valabil”.

“Desi, in timp, atat dogmele, dar mai ales ideile preconcepute isi dovedesc lipsa de baza logica si tangibila si isi arata in mod inevitabil falsitatea, oamenii au tendinta sa se cramponeze de acestea, uneori toata viata. Acest lucru se intampla deoarece, in mod paradoxal, oamenii isi iubesc inchisoarea, fiindca aceasta le ofera sentimentul de siguranta al lucrului cunoscut, al zonei de confort, al lui “eu stiu, deci am dreptate”. Mai pe scurt spus, le ofera iluzia ca sunt in control asupra vietii lor. Realitatea este de fapt exact pe dos: abia atunci cand ne atarnam cu tot dinadinsul de ”dreptatea noastra”, am pierdut cu adevarat controlul asupra abilitatilor noastre de a ne adapta, evolua, accesa mai multe perspective, deci mai multe solutii, de a eficientiza timpul si resursele s.a.”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Mai mult decat atat, specialistul considera ca rezultatul concret al acestei atitudini este ca oamenii nu obtin in viata ceea ce-si doresc. „Ghidatul actiunilor dupa aceste reguli interne fixe, ne influenteaza modul in care ne gestionam timpul, energia si resursele, abordam relatiile, actionam in profesie, acordam atentie cresterii personale”, mai adauga psihologul.

Cum ne tin in loc ideile preconcepute?

In general convingerile sau ideile preconcepute, care ne pot tine pe loc, sunt formulate in mintea noastra sub forma ”cauza-efect”.

Iata cateva exemple:

1.    „Ca sa am viata pe care mi-o doresc, trebuie sa am grija sa am totul in control”.

2.    „Ce spun ceilalti nu este valabil, pentru ca eu am dreptate”.

3.    „Daca nu fac lucrurile asa cum stiu eu (a se citi: ”asa cum am preluat de bun de la altii”), nu e bine!”

4.    „Daca cineva a facut o anumita actiune, inseamna ca … (nu exista alta varianta decat cea in care cred eu)”

5.    „Nu pot trai fara … (persoana, fiinta, obiect, context)”.

Reformulari mentale recomandate de psihologul Laura Maria Cojocaru:

1.    „Ca sa am viata pe care mi-o doresc, renunt la control si gasesc modalitati de adaptare astfel incat sa-mi mentin starea de bine si rezultatele dorite”.

2.    „Fiecare om are dreptatea sa deoarece a avut experiente de viata diferite si pot invata si eu ceva din aceste perspective noi”.

3.    „Nu tot ce am invatat de la cei din jur se potriveste cu nevoile mele, chiar daca este functional. Deci, este bine sa explorez si variante noi pentru a gasi ceea ce mi se potriveste mai bine!”

4.    „Orice actiune poate avea si alta insemnatate daca am rabdare si atentie sa inteleg tot contextul”.

5.    „Cum am trait inainte fara persoana, fiinta, obiectul, contextul …, pot trai si de acum inainte, daca-mi dau voie sa-mi accesez resursele interioare, sa ma adaptez si sa cresc”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului