Dezvoltare personala

#ura craciun #persoane care usrasc craciunul #psihologi #craciun

De ce urasc unii oameni Craciunul! Ce spun psihologii

Multe persoane considera Craciunul ca fiind cea mai frumoasa sarbatoare din an, dar in acelasi timp un numar semnificativ de persoane urasc aceasta sarbatoare. In urma unui sondaj realizat de un grup de psihologi americani, cei mai multi dintre cei intervievati sustin ca lipsa timpului, lipsa banilor, faptul ca totul este atat de comercial, presiunea de a oferi cadouri si adunarile cu restul membrilor familiei sunt principalii factori de stres de Sarbatori. Daca si tu te numeri printre cei care nu sunt atat de incantati de aceasta perioada din an, afla ca exista si cateva strategii care te pot ajuta sa depasesti acest moment.

Printre cei care nu sunt incantati ca se apropie Sarbatorile se numara si cei care au pierdut pe cineva drag in aceasta perioada a anului. Golul lasat de persoana draga se simte mai acut acum, cand toti in jur sunt veseli si fericiti. In multe familii, nici traditionalele adunari de Craciun nu se mai tin, pentru ca nu mai au acelasi farmec.

Masa de Craciun in familia extinsa si reintalnirile cu rudele nu sunt pentru toata lumea prilej de bucurie. De regula, cei care nu sunt obisnuiti cu galagia copiilor sau care nu au timp sa isi faca nici macar pregatirile pentru ei, ori persoanele care lucreaza pana si in ajunul Craciunuluiu sunt cei care considera adunarile cu familia un stres in plus de Sarbatori.

Alte persoane considera traditiile de Craciun plictisitoare. Sa asculti in fiecare an aceleasi colinde, sa decorezi casa la fel si sa iti petreci zilele de Sarbatoare in acelasi anturaj, in fiecare an, poate deveni la un moment dat extrem de plicitisitor, iar rutina duce pana la urma la stres. Pentru a evita situatiile stresante, fa tot posibilul sa vii cu ceva nou in fiecare an, de Craciun. Incearca sa decorezi casa intr-un alt mod sau gadeste-te la moduri inedite de a le oferi cadourile celor dragi. Daca pana acum le-ai luat ce stiai ca isi doresc sau te-ai orientat spre daruri persoanalizate, anul aceasta le poti pune celor dragi cate un card cadou sub brad, pentru a-si lua ei ceea ce isi doresc.

Ce sfaturi au psihologii pentru cei care ajung sa urasca Craciunul

Cand ajungi sa te regasesti in una dintre aceste situatii, expertii vin cu solutiile potrivite. In primul rand, trebuie sa iti organizezi agenda foarte bine, pentru ca toata agitatia din preajma Sarbatorilor sa nu ajunga sa te copleseasca. De exemplu, stabileste pentru luna ianuarie cateva intalniri cu prietenii pe care nu apuci sa ii vezi de Sarbatori.

Vizitele la rude si intalnirile in familie ar trebui sa fie scurte si in acest fel vor fi mai placute. In cazul in care te numeri printre cei care se simt singuri de Sarbatori, o idee pentru a mai alunga tristetea din aceasta perioada a anului este sa iti planifici din timp o vacanta intr-un loc in care stii ca te vei simti bine.

Nu iti propune sa ai cele mai minunate Sarbatori din cate ai petrecut pana acum. Insa, planifica-ti ceea ce vrei sa faci, stabileste limite si respecta-le pentru ca acest Craciun sa nu fie unul plin de tensiune si stres, ci o perioada de relaxare si bucurie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare