Dezvoltare personala

#minciuni

De ce mint oamenii cel mai des si cum recunosti un mincinos

Oamenii au cateva motive clare pentru care mint, in general, insa cei mai multi se dau usor de gol, daca esti atenta la cateva detalii.

Cum depistezi un mincinos

Minicinosii pot fi usor deosebiti de cei care spun adevarul. Ce fac aceștia în mod special?

Minciuna este instinctiva, dovada fiind faptul ca si copiii mici mint fara sa fie invatati si chiar fara sa-si dea seama. O fac din spirit de conservare, atunci cand se tem ca ar putea avea probleme.

Desi unii mint cum respira si este greu sa-i deosebesti de ceilalti, pe cei mai multi constiinta ii impinge la gesturi care ii tradeaza. Omul care te minte nu te va privi in ochi, va avea o voce tremuranda si este posibil chiar sa ii lipseasca firul logic al relatarii. O minciuna poate fi demascata involuntar de autor tocmai pentru ca va oferi prea multe detalii, ceea ce indica faptul ca a gandit-o foarte mult.

Sapte motive pentru care mint majoritatea oamenilor

Minciuna este perceputa drept ceva negativ, iar mincinosii sunt de obicei marginalizati, atunci cand sunt prinsi cu ocaua mica. S totusi, de ce mint oamenii?

Minciuna de autoaparare

Multi mint pentru ca vor sa se protejeze de o situatie stanjenitoare sau de un conflict. Minciuna are o nuanta fina, pleaca de la protectie si poate ajunge la manipulare.

Pentru a proteja sentimentele altora

Aceste minciuni se numesc minciuni albe, iar in categoria lor sunt incluse, spre exemplu, acele cazuri in care prietenii evita sa spuna unei persoane ca au dovezi ca partenerul ii este infidel.

Pentru a se proteja pe sine

In timp ce unii vor sa protejeze sentimentele altora, altii vor sa se protejeze pe sine. Exista situatii in care sunt stransi cu usa si in care nu pot urma calea adevarului.

Pentru a pastra un secret

In majoritatea cazurilor minciuna este prezenta pentru a proteja secrete si nu are in spate intentii rele. Aici vorbim despre secrete firave ce au la capat petreceri surpriza sau cine este, de fapt, Mos Craciun.

Pentru a-si crea o imagine buna

Multi isi imbunatatesc imaginea si astfel stima de sine prin cosmetizarea realitatii. Oamenii care mint din motive superficiale sunt adesea framantati de cele spuse.

Pentru a se face placuti

Unii oameni mint pentru a se putea integra mai usor in grupuri si pentru a castiga simpatia altora.

Pentru a manipula

Minciuna care are ca scop manipularea altora este categoric cunoscuta de majoritate. Unii aleg sa minta pentru a-i determina pe ceilalti sa faca, sa simta sau sa creada ce vor ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii