Dezvoltare personala

#lipsa imbratisari #imbratisari #relatii

De ce lipsa imbratisarilor ne afecteaza sanatatea fizica si emotionala?

Poate cel mai mult in perioada aceasta de pandemie ne lipsesc imbratisarile, sa simtim acea conexiune de cateva secunde, acea intimitate impartasita pentru cateva clipe scurte. Ne este dor sa simtim oamenii, sa ne conectam cu ei si sa ii cunoastem dincolo de cuvinte, de ecrane sau de masti.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), imbratisarile, ca si dansul, sunt un mod subtil dar puternic de a ne cunoaste intre noi, de a ne conecta unii cu ceilalti la un nivel mult mai profund si autentic decat prin ceea ce spunem verbal. “Atunci cand ne cuprinde cineva cu bratele, putem simti cat de confortabil ii este sa se manifeste in intimitate si in vulnerabilitate. Putem simti cat de rigid sau tensionat este, la fel cum putem simti cat de relaxat si detasat isi da voie sa fie. Putem simti daca este o persoana autoritara si rece sau daca este una calda si blanda”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Ce pierdem atunci cand uitam sa ne imbratisam?

1. Conexiunea cu ceilalti

“Atingerile si imbratisarile sunt un limbaj al iubirii pentru foarte multe persoane. Inca din clipa in care ne nastem, cautam conexiunea pe care o obtinem prin imbratisarea mamei, tradusa in subconstientul nostru ca iubire, grija si afectiune. Contactul fizic, faptul ca suntem tinuti in brate si mangaiati, este crucial pentru o dezvoltare psiho-emotionala sanatoasa. Iar aceasta nevoie continua sa fie importanta pentru multi, in viata adulta. Daca lipseste sau este primita in cantitati foarte mici, putem ajunge sa ne simtim goi pe dinauntru, secati de energie, motivatie sau chef de viata”, afirma specialistul. Cateva studii stiintifice au demonstrat chiar ca imbratisarile pot reduce stresul, creste sistemul imunitar, pot imbunatati sanatatea sistemului cardiovascular si pot reduce senzatiile de durere fizica. Iar fenomenul este foarte simplu.  Pentru ca asociem imbratisarile cu iubirea materna, creierul nostru secreta oxitocina si ne face sa ne simtim „beti de fericire”. Ori, atunci cand ne imbratisam, sub aceasta unda de fericire care vine din interior, ne dam voie sa ne conectam mult mai autentic unii cu ceilalti si sa ne cunoastem intr-un mod in care altfel poate nu am fi putut sa o facem.

2. Intimitatea si vulnerabilitatea

Imbratisarea in sine este un gest destul de intim pentru ca, dincolo de faptul ca presupune sa atingi fizic alta persoana, mai inseamna si sa ii permiti sa intre in spatiul tau personal si sa iti simta energia. Acest lucru presupune sa avem curajul de a ne lasa vulnerabili, in imbratisarea altcuiva. „A te lasa imbratisat mi se pare unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le putem face pentru noi insine. Cultivarea acestui obicei si incurajarea sa pot produce efecte semnificative, mai ales in relatiile de cuplu si nu numai. Tot ce presupune a fi intr-o relatie – de prietenie, de iubire, cu parintii sau cu copiii – presupune automat sa fii apropiat, deschis si sincer cu privire la cine esti, ce simti si ce nevoi ai. Cu cat iti este mai usor sa te lasi cuprins in bratele cuiva drag, cu atat iti va veni mai usor sa te deschizi si sa vorbesti despre lucrurile cu adevarat importante pentru a intari relatia dintre voi. Pe termen lung, gestul acesta poate schimba complet dinamica unei relatii in bine. Poate naste intimitate din vulnerabilitate si o conexiune atat de puternica incat ar fi greu de destabilizat”, declara psihologul Andra Tanasescu

3. Increderea in noi sau in ceilalti

Sunt momente in care, fiind privati prea mult timp de  imbratisarile pe care ni le dorim, putem avea impresia ca este ceva „in neregula” cu noi si ca nu suntem demni sa primim iubirea si afectiunea celorlalti. “Imbratisarile au o putere mult mai mare decat realizam uneori si reversul este valabil – resimtim lipsa lor la fel de puternic. Cu cat suntem mai deschisi si primiti cu deschidere de catre ceilalti, cu atat ne vor creste mai tare stima si increderea in propria persoana si vom trai viata mai fericiti. Sentimentul ca suntem demni de iubire, ca meritam sa fim apreciati, iubiti si acceptati pentru ceea ce suntem ne este ancorat in totalitatea fiintei noastre prin imbratisare, astfel incat ne intareste aceasta credinta despre noi”, este de parere psihologul Andra Tanasescu

4. La un anumit nivel, ne afecteaza sanatatea

Pornind din plan mental, emotional, pana in planul fizic, lipsa afectiunii si a conexiunii fizice cu alte persoane semnificative pentru noi poate sa creeze dezechilibre foarte mari care se transforma ulterior in „simptomul” de care ne plangem. “Fie ca ne simtim din ce in ce mai singuri, fie ca incepem sa credem ca viata nu e asa de frumoasa sau efectiv incepe sa somatizam (sa resimtim emotiile – tristetea, frustrarea, deznadejdea – la nivelul corpului fizic), efectele lipsei de conexiune se vor vedea, mai devreme sau mai tarziu. Si cu cat ne interzicem mai tare asta, cu atat ne poate destabiliza mai tare pe toate planurile. Perioada asta a fost o proba puternica pentru multi, afectandu-i nu doar prin lipsa conexiunii ci si prin provocari foarte greu de dus. Imbratisarea, cred eu, este cel mai bun remediu la care putem apela si care ne va da cea mai mare putere de a infrunta orice ne pune viata in brate. In plus, este cel mai ieftin remediu pentru ca sincer, este gratuit si are un stoc nelimitat. Asa ca, orice ati face, amintiti-va sa imbratisati persoanele dragi din viata voastra si sa oferiti sprijinul vostru celor care poate duc lipsa acestui gest. Si mai mult decat atat, tineti cont ca unii oameni tanjesc dupa o imbratisare chiar daca nu o cer verbal, lucru pe care il veti putea observa in limbajul corporal – tinde sa caute apropierea fizica fata de cei din jur, face mici gesturi de a se sprijini de cineva sau de a inghionti persoanele cu care se afla, face glume pe seama „distantei” pe care o aveti intre voi, etc. Daca vrem cu adevarat sa vedem, mereu vom observa ce au nevoie ceilalti.  La fel cum putem sa ne observam si sa descoperim ceea ce avem si noi nevoie cu adevarat”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare