Dezvoltare personala

#dependenta calculator #dependenta jocuri #calculator #jocuri video

Cum tratam dependenta de jocuri?

Dependenta de jocuri a fost trecuta de catre specialisti in randul dependentei de jocuri sau alcool. Cu consecinte la fel de grave, aceasta constituie totusi un caz particular. De ce? Pentru ca este greu de tratat. Cum poti convinge pe cineva ca jocurile video sunt daunatoare, din moment ce acea persoana se simte bine atunci cand joaca, isi creeaza o viata sociala prin intermediul forumurilor destinate jocurilor, isi ocupa timpul, reuseste sa ii domine pe cei din jur si se simte bine in fata calculatorului?

 

Persoana care renunta brusc la jocuri devine iritata, depresiva si nimic nu pare sa ii convina. In felul acesta, are toate sansele sa se intoarca la pasiunea sa.

Problema nu este deloc de neglijat. La baza acestei afirmatii sta faptul ca in lume au inceput  sa apara clinici specializate pentru dependentii de jocuri. Una dintre acestea este o clinica recent deschisa in Amsterdam, Olanda, unde se pare ca toate locurile sunt deja ocupate.

Principiul dupa care functioneaza aceasta este urmatorul: tinerii si adultii recunosc faptul ca sunt neputinciosi in fata dependentei pe care au dezvoltat-o. Exact in acelasi mod in care se desfasoara, de exemplu, intalnirile de la Alcoolicii Anonimi.

Consideri ca nu e cazul sa apelezi la tratament specializat? Atunci aplica urmatoarele metode.

Incearca sa intelegi nevoile jucatorului

Cheia este sa ii demonstrezi acestuia ca jocurile au pus stapanire pe activitatile pe care le desfasura si ca viata reala poate fi mult mai interesanta decat realitatea virtuala.

Asadar, porneste o discutie si incearca sa intelegi perspectiva acestuia. Expune-ti punctul de vedere si motiveaza-l cu fapte concrete, astfel incat sa ii oferi si un alt punct de vedere dependentului de jocuri. Motivatia este primul pas catre vindecare.

Daca tu esti cel care are nevoie sa se lase de jocurile video, atunci alcatuieste o lista cu persoanele care sunt afectate din cauza acestei dependente dezvoltate. Cum ai relationat in ultimul timp cu acestea, care este situatia ta financiara, cat randament dai la serviciu etc. Intreaba-te daca exista vreo cale prin care poti indrepta cele de mai sus sau prin care  iti poti imbunatati stilul de viata actual.

Elimina orice sursa de joc

Daca te gandeai ca o ora de stat in fata calculatorului sau a consolei nu are cum sa strice, specialistii sunt de alta parere. Centrele de specialitate sustin faptul ca a permite unui gamer sa joace, fie chiar si putin, in timpul tratatmentului, este ca si cum i-ai da unui alcoolic care vrea sa se lase de baut un pahar cu bere.

Impune limite

Inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca cei care sufera de orice gen de dependenta, odata cu restrictiile devin nervosi si irascibili; mai mult, nu te astepta neaparat la progrese imediate. Procesul se desfasoara gradual, pe parcursul a mai multor saptamani sau luni de zile.

Incercati sa alcatuiti un program activ, care implica relationarea cu lumea exterioara si cu oamenii din jur. Umpleti cat mai mult timp liber, astfel incat organismul sa consume din energie, iar gamerul sa nu aiba timp sa se plictiseasca. Ar fi indicat sa abordati o gama variata de activitati.

In cazul copiilor, dependenta de jocuri poate fi mai usor de tratat, pentru ca acestia au “darul” sa uite atunci cand sunt implicati in alte activitati.

  • In primul rand, ar trebui sa afli ce inseamna pentru copilul tau jocurile pe care acesta le prefera: ce gen sunt, daca abordeaza teme violente sau apartin gamei educative. Daca nu esti de acord cu preferintele acestuia, incearca sa il indrumi catre jocuri potrivite varstei lui, dar care sunt in continuare distractive.
  • Discutati despre continutul acestuia si ajuta-l sa inteleaga si sa faca diferenta intre fictiune si realitate. Incurajeaza-l sa joace jocurile video impreuna cu alti copii. In felul acesta, va trata totul ca pe o alta activitate desfasurata impreuna cu prietenii si nu va se va lasa absorbit de realitatea virtuala. Mai mult, va gasi solutii impreuna cu colegii si va socializa cu acestia.
  • Stabileste niste limite clare in ceea ce priveste timpul petrecut in fata calculatorului sau a consolei. De exemplu, da-i voie sa se joace doar dupa ce si-a terminat de facut temele si celelalte sarcini pe care le mai are.
  • Asigura-te ca cel mic respecta niste recomandari oferite chiar de producatorii de jocuri: de exemplu, sa stea la o distanta considerabila de monitor, sa joace intr-o camera iluminata corespunzator, sa nu seteze luminozitatea ecranului la maxim, sa nu joace atunci cand se simte obosit.
  • Daca vrei sa il tii departe de consola de jocuri, atunci asigura-te ca i-ai ocupat timpul cu activitati care se desfasoara impreuna cu alti prieteni si care ii mentin interesul. Opteaza pentru sporturi, arta sau orice altceva pentru care copilul tau prezinta interes sau inclinatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare