Dezvoltare personala

#anxietate #stres #mancare #emotii

Cum sa stapanesti mancatul pe fond emotional

Mancatul pe fond emotional este adesea asociat bulimiei cauzate de stres, insa nu este nici pe departe la fel de daunator. Afla cum sa identifici si sa tii sub control mancatul pe fond emotional.

Inca din prima zi a vietii, parintii ne linistesc hranindu-ne. Mancatul pe fond emotional face parte din viata de zi cu zi, insa poate deveni periculos atunci cand este scapat de sub control.

Inteles adesea gresit, mancatul emotional este inevitabil. Pentru ca oamenii mananca nu numai pentru a supravietui ci si din placere, mancatul pe fond emotional este inevitabil.

Problema intervine atunci cand cantitatile de mancare cresc sau alegerea alimentelor se transforma in lista de alimente pe care ai prefera sa nu le mananci, fie pentru ca ingrasa, fie pentru ca nu sunt tocmai sanatoase in cantitati mari. 

 

Cum functioneaza mancatul pe fond emotional

 

Deoarece corpului uman nu-i pasa ce gust are mancarea atat vreme cat are continutul nutritional necesar, placerea mancarii este strict legata de psihic.

Pregatirea mancarii pentru cei dragi este, in multe culturi, o dovada de grija si afectiune. Masa in familie este pentru multe familii un ritual folosit nu numai pentru interactiuni sociale ci si pentru suport emotional.

Ritualul mancarii este relaxant prin faptul ca este complet previzibil si iti permite sa iei o pauza psihica aproape totala, care te ajuta sa te reincarci energetic.

Scapat de sub control, mancatul pe fond emotional devine insa un pericol pentru sanatate. Afla cum sa pastrezi efectul relaxant al mancatului pe fond emotional reducand, in acelasi timp, numarul de calorii .

 

Cum sa reduci numarul de calorii

 

Daca vrei sa reduci cat mai mult impactul negativ al mancatului pe fond emotional, urmeaza cativa pasi simpli, care te vor ajuta sa iti tii poftele cele mai nesanatoase sub control.

 

1  Relaxeaza-te

 

In primul rand, renunta sa privesti mancatul pe fond emotional ca pe un esec. Relaxeaza-te si bucura-te de aspectul si mirosul mancarii.

Daca te bucuri cu adevarat de moment, nu vei simti nevoia sa-l prelungesti cat mai mult.

 

2 Creeaza-ti un ritual

 

Pentru a evita excesele alimentare atunci cand simti nevoia sa mananci pe fond emotional, creeaza-ti un ritual si respecta-l de fiecare data.

Incepi cu un exercitiu de respiratie, concentreaza-te apoi pe mancare si, cand ai terminat, spala vasele sau arunca ambalajele fara vinovatie .

Daca aceasta tehnica nu te ajuta, poti incerca sa creezi cateva "obstacole" care sa-ti mentina atentia asupra mancarii si sa nu-ti permita sa mananci prea mult. Incearca sa mananci cu mana pe care nu o folosesti de obicei sau cu un tacam nepotrivit.

 

3  Alege calitatea, nu cantitatea

 

Atunci cand folosesti mancarea pe post de instrument de relaxare sau combatere a starilor negative, vei obtine rezultatele cele mai bune alegand produse de calitate cat mai buna, pe care sa nu le infuleci rapid.

Daca te bucuri de fiecare inghititura dintr-o portie mica sau medie de mancare foarte buna, te vei simti mult mai bine decat dupa mai multe pachete de biscuiti.

 

4  Concentreaza-te pe ce mananci

 

Atunci cand toata atentia ta este concentrata asupra mancarii, riscul de a manca mai mult decat ai nevoie scade.

Inchide televizorul si evita orice alta activitate care necesita atentie din partea ta. Daca nu esti atent la ce mananci, risti sa pierzi tocmai placerea pe care o cautai initial.

In cazul in care singura modalitate de a te simti bine este sa mananci ceva bun, foloseste acest lucru in avantajul tau. Daca nu te bucuri de mancarea din fata ta in timp ce o mananci, vei cauta din nou senzatia dorita chiar inainte ca stomacul tau sa apuce sa digere prima portie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare