Dezvoltare personala

#minciuna #stres #emotie #emotivitate #limbajul corpului #limbaj non-verbal #intuitie #mincinos

Cum sa iti dai seama daca esti mintit

Fie ca este vorba despre un cadru formal sau de discutiile in familie, minciunile se pot “strecura “ in viata ta fara sa iti dai seama. Nu ai nevoie de un pentru a depista o persoana care iti ascunde adevarul. Invata cum sa “citesti” dincolo de cuvinte.

 

 

Pasul 1. Urmareste miscarile corpului

Invata sa citesti limbajul non-verbal. De cele mai multe ori, miscarile corpului nostru transmit exact ceea ce nu indraznim sa spunem prin cuvinte. Persoanele specializate, psihologii, politistii etc., reusesc sa “citeasca” o persoana urmarindu-i limbajul corpului . Iata cateva semne care pot constitui posibile indicii pentru descoperirea unui neadevar:  

  • O persoana care minte isi limiteaza miscarile corpului. Expresia corporala devine rigida, iar miscarile bratelor si ale mainilor sunt indreptate spre propriul corp.
  • Persoana care minte evita contactul vizual
  • Isi indrepta mainile spre fata, gat sau buze. De asemenea, persoanele care mint fac un tic din a-si atinge nasul, gatul sau de a se zgaria usor in spatele urechii.

Gesturi emotionale si contraziceri

  • Reactia emotionala este realizata dupa gestul propriu-zis, generator de emotie. De exemplu, daca o persoana primeste un cadou, intai afirma :"Ce mult imi place!” si apoi zambeste. In mod normal, zambetul, reactia de incantare, ar trebui sa aiba loc in acelasi timp cu afirmatia.
  • Expresiile fetei se limiteaza doar la miscarea buzelor, atunci cand sunt exprimate emotii. De exemplu, in momentul in care suntem bucurosi, totii muschii fetei se incordeaza pentru a exprima aceasta stare, iar miscarile ochilor vin sa completeze reactia. O persoana care minte se va rezuma, in acest caz, doar la un zambet. 
  • Reactiile emotionale ale persoanei care minte sunt mult mai accentuate si dureaza mai mult decat s-ar intampla in conditii normale.

Reactii

  • Nu se simte in largul sau atunci cand trebuie sa il priveasca pe cel cu care discuta in ochi si incearca sa isi miste pozitia corpului, astfel incat sa ii fie usor sa evite contactul vizual.
  • O persoana care minte va incerca sa adopte o pozitie defensiva
  • In mod inconstient , acesta va plasa obiecte intre sine si persoana cu care vorbeste.

 

Limbaj

  • Cei care mint incearca sa salveze aparentele prin faptul ca evita sa faca afirmatii directe. Astfel, acestia nu includ in conversatie si incearca sa induca raspunsurile.
  • Perosanele care vor sa ascunda ceva incearca sa dea cat mai multe detalii despre ceea ce vorbesc, chiar daca nu li s-a cerut acest lucru. 
  • Cei care iti ascund adevarul evita momentele de tacere in timpul conversatiei. 
  • Reactiile sunt diminuate considerabil; de exemplu, daca ti se ascunde ceva, atunci persoana respectiva va incerca sa isi tina in frau reactiile, sa nu se entuziasmeze sau sa tina un monoton, pentru a nu da de banuit. 
  • Din cauza stresului, vocea se subtiaza atunci cand cineva incearca sa minta.
Pasul 2. Urmareste firul narativ 

Incearca sa fii atent si sa observi detaliile care par a nu se potrivi intregului. Verifica povestea pe care ai auzit-o si la cateva zile dupa aceea, si, in functie de detalii, iti vei da seama daca exista diferente.

De asemenea, fii atent la cursul pe care il ia discutia. Este posibil ca acuzele pe care le aduci tu sa se intoarca impotriva ta. Cel care minte va dori sa se protejeze, indreptand atentia spre altcineva.

Pasul 3. Cauta adevarul

Daca simti ca esti mintit, atunci incearca sa gasesti motive reale pentru care s-ar intampla acest lucru. Te afli intr-o situatie dificila cu persoana respectiva, doreste sa te raneasca in vreun fel sau ii era frica sa nu te dezamageasca?

 Pasul 4. Analizeaza-ti comportamentul

Fii cat mai obiectiv si descopera daca esti o persoana cu care se poate discuta usor orice lucru delicat.

Un motiv pentru care ai putea fi mintit este faptul ca te infurii foarte usor, esti dezamagit foarte repede si astfel, ceilalti doresc sa te protejeze sau sa se fereasca de accese de furie si neintelegeri.

Pasul 5. Asculta-ti intuitia 

Daca o persoana prezinta in cadrul unei conversatii unul din semnele de mai sus, nu inseamna ca automat  in momentul acela te minte.

Emotivitatea este un alt factor care poate cauza stres si un alt fel de comportament, decat cel normal si relaxat. Asculta-ti intuitia, dar nu trage concluzii pripite.

Verifica cele spuse sau pur si simplu intreaba direct daca esti mintit sau nu.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare