Dezvoltare personala

#compromis #psihologie #alegeri #decizie #viata #influenta

Cum sa eviti compromisurile in viata

Dorintele, idealurile si telurile noastre in viata sunt de multe ori umbrite de compromisuri . Fie ca am fost dezamagiti si nu mai punem pret pe fericirea personala, fie ca ne dorim foarte mult un lucru si facem orice pentru a ni se indeplini, fiecare dintre noi alegem intr-un moment in viata sa facem un compromis.

Unde se ajunge? La o viata traita pe jumatate, regrete si intrebari care incep toate cu „ce-ar fi fost daca... ei bine, daca nu ma compromiteam?”. Pana la urma de ce alegem sa ne complacem intr-o situatie care nu ne place, de ce punem pret pe compromisuri cand nu obtinem beneficii si ce putem face pentru a nu ne lasa controlati de acestea? Raspunsul la aceste intrebari si multe altele afli citind in cele ce urmeaza despre cum sa impiedici compromisurile sa-ti afecteze viata intr-un mod negativ.

 

Motive care duc la compromisuri

Motivele pentru care alegem sa ne compromitem viata sunt nenumarate. Sunt insa o parte dintre acestea valabile pentru fiecare dintre noi. Despre ce este vorba?

• Dorinta de afirmare rapida
• Vanitatea
• Lasitatea
• Sentimentul inferioritatii
• Dezamagiri din trecut
• Comoditatea
• Frica de singuratate
• Mila

 

Factori care faciliteaza compromisurile

La un moment dat, cu aceste motive, ce salasluiesc in fiecare dintre noi, jongleaza factorii externi si asa ajungem sa cedam in fata presiunilor. Care sunt cei mai des intalniti factori externi?

• Familia
• Anturajul
• Persoana iubita
 

Cum evitam aceste compromisuri?

 

1 Sa invatam utilitatea lui „nu”. De multe ori ne este frica sa spunem „nu”, de frica sa nu suparam pe cineva. Sunt cazuri insa in care acest „nu” este imperios pentru a nu cadea in capcana compromisurilor. Daca nu obisnuiesti sa spui „nu” atunci cand ti se cere ceva, gandeste-te asa: „Daca cineva imi zice sa ma arunc in put , zic da?” Mai mult de atat, daca alegi sa raspunzi cu „da” la toate favorurile care ti se cer, nu faci decat sa inmultesti numarul de solicitari si asta pentru ca ti-ai castigat renumele de „omul care nu refuza nimic”.

2 Sa invatam sa nu ne mai simtim vinovati. Fie ca ai suparat-o pe mama, ca te-ai certat cu iubitul/iubita sau cu prietenii, nu iti incarca constiinta cu mustrari, mai ales daca stii ca ai avut dreptate. Inceteaza cu reprosurile si sentimentul vinovatiei.

Daca continui sa te simti prost pentru tot ceea ce faci, risti ca cei din jur sa te considere o persoana slaba si usor de manipulat, stiindu-ti punctul slab. Mai bine, mentine-te pe pozitii atunci cand stii ca ai dreptate si nu ceda impulsului de a zice: „bine, fie ca tine”, doar pentru ca ai obosit sa te certi.

3 Sa invatam sa fim motivati. De multe ori ajungem sa facem compromisuri si sa-i lasam pe ceilalti sa ne conduca viata doar pentru ca nu ne mai simtim motivati. Gaseste-ti scopurile si incearca sa le urmezi. Nu te simti descurajat atunci cand trebuie sa faci o schimbare si nu mai fugi de necunoscut.

4 Sa invatam sa fim maturi. Vrem sa avem totul si nu acceptam concesiile. Insa, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Nu putem avea totul si trebuie sa invatam sa ne resemnam cu acest gand. Mai bine, da dovada de maturitate, fa diferenta intre lucrurile realizabile si cele irealizabile si incearca sa le urmezi doar pe acelea care stii ca se pot indeplini.

5 Sa invatam sa fim curajosi. Nu te mai lasa condus de frica. Fiind un instrument puternic al compromisurilor, prin frica, nu faci decat sa facilitezi instalarea acestora. Nu te lasa doborat de temeri si esecuri . Invata sa te ridici si sa mergi mai departe atunci cand obstacolele aparute in viata incearca sa te rapuna. Gandeste-te asa: „Ce nu ma poate omori, ma face mai puternic”. Gaseste-ti astfel forta launtratica si mergi tot timpul cu capul sus si privirea inainte pe drumul vietii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare