Dezvoltare personala

#cearta #discutie #cuplu #partener #job

Cum sa comunici atunci cand esti nervos

Cu totii trecem prin momente tensionate, insa in functie de cum iti “administrezi” emotiile, vei suporta si consecintele.

Invata cum sa folosesti aceste sentimente puternice in avantajul tau si sa devii, astfel, o persoana echilibrata din punct de vedere emotional.

 

 

1 Gandeste inainte sa vorbesti

Chiar daca este vorba despre o sau o discutie la serviciu, in momentele de furie nu mai gandesti rational. Decat sa spui ceva ce poate, vei regreta mai tarziu, mai bine acorda-ti un ragaz inainte de a actiona.

De exemplu, doar ce ai aflat ca seful ti-a marit lista de sarcini si programul de lucru, totul pe aceeasi suma de bani. Colegul tau a fost promovat, desi tu ai fost cel care a lucrat asupra proiectului vostru. In mod normal, devii nervos, iritat, si cu cat te gandesti mai mult la subiect, cu atat de infurii mai tare. Ti-ai pregatit deja discursul si abia astepti sa dai ochii cu seful tau pentru a-i zice cateva. Dar daca acest acces de furie te va costa jobul? Esti pregatit sa infrunti consecintele sau vei fi cuprins mai tarziu de regrete?

Decat sa te lasi prada primului impuls , mai bine regandeste ceea ce vrei sa spui. Scrie pe o foaie de hartie primele ganduri care iti trec prin minte si analizeaza-le dupa cateva minute. Chiar este ceea ce vrei sa spui? Daca timpul nu iti permite sa faci atata analiza, totusi, inainte de a te arunca in afirmatii, opreste-te pret de un minut si gandeste logic. Cuvintele pot rani. Inspira adanc si ia o pauza. Spune-i chiar partenerului sa iti lase putin spatiu. Nu ar fi pacat sa distrugi o relatie din cauza unui impuls de moment?

2 Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce simti

Incearca sa abordezi o strategie contsructiva. Inlocuieste furia cu sentimentul care te-a condus de fapt la aceasta stare de nervozitate . Esti furios pentru ca ceva nu ti-este pe plac sau cineva te-a ranit, Vorbeste deschis despre sentimentele tale. Educa-te astfel sa comunici eficient, indiferent de starile emotionale cu care te confrunti.

Numara pana la zece, inspira adanc, relaxeaza-te si directioneaza-ti energia pentru a gasi solutii problemelor tale. Nu pierde timp pretios facand o obsesie din faptul ca cineva nu te-a inteles. Cauta moduri de a iesi din impas, nu de a gasi vinovati.

3 Accepta si alt punct de vedere

Atunci cand esti nervos, ai tendinta sa devii si foarte incapatanat . Chiar daca alte persoane incearca sa ne ofere solutii pentru binele propriu, in momentele tensionate, furia ia locul ratiunii. Poate ca nu vei fi tocmai multumit de ce vei auzi. Mai mult, pentru ca cei din jur nu sunt pe placul tau, te vei infuria si mai tare.

Cu toate acestea, evita sa il intrerupi pe cel care iti vorbeste si asculta cu atentie. Cateodata, cand avem timpul necesar pentru a asculta, incepem sa redevenim rationali. Chiar daca nu esti de acord intr-un final cu ceea ce ti se propune, invata sa valorifici o parere diferita de a ta. Extrage informatia care te-ar putea ajuta pe viitor, fara sa respingi categoric orice interventie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare