Dezvoltare personala

#vinovat #responsabilitate #scuze #consecinte #greseala #minciuna #cearta

Cum poti indrepta o greseala

Oricine greseste, insa modul in care ne comportam in situatiile delicate determina consecintele acestor greseli si ceea ce se va intampla din momentul in care s-au petrecut faptele. Care este calea ideala pentru a depasi astfel de momente dificile?

 

Pasul 1. Asuma-ti responsabilitatea

Daca vrei sa mai repari situatia provocata, atunci ar trebui, in primul rand, sa pornesti de la tine. Nu vei reusi sa indrepti lucrurile, daca tu singur nu iti recunosti greselile.

Nu incerca sa te eschivezi, gasind tot felul de circumstante atenuante sau de vinovati. Chiar daca este vorba despre mediul profesional sau despre viata personala, oricine isi va da usor seama momentul in care iti plasezi vina asupra altcuiva. Acest lucru ii va determina pe ceilalti sa isi piarda increderea in tine.

 Pasul 2. Cere-ti scuze

Imagineaza-te si in situatia celui fata de care ai gresit, pentru a avea o perspectiva cat mai obiectiva asupra celor intamplate. Daca nu reusesti sa vezi clar situatia, apeleaza la prieteni sau la o persoana care te-ar indruma intr-o directie obiectiva. In felul acesta, vei reusi sa vezi lucruri pe care nu le-ai putut constientiza inainte.

Daca ai gresit fata de cineva, atunci primul pas pe care il poti face pentru a-ti repara greseala este sa iti ceri scuze. De cele mai multe ori, scuzele adresate in mod sincer sunt exact ceea ce trebuie pentru ca lucrurile sa fie date uitarii.

Initiaza o discutie deschisa si, daca este nevoie, explica rationamentul  tau din momentul in care ai gresit. Ofera-i celeilalte persoane posibilitatea de a reactiona la cele auzite, de a-ti aduce reprosuri si de a se descarca. Nu va fi intotdeaua un moment placut, pentru ca este posibil sa nu auzi ceea ce iti doresti sau lucrurile sa nu fie date uitarii foarte rapid, dar asta face parte din faptul ca trebuie sa iti asumi si consecintele faptelor tale.

Pasul 3. Incearca sa compensezi pentru ce ai gresit

Daca este vorba de o greseala cu prejudicii materiale, atunci poate fi mai usor sa iti rascumperi greseala. Daca insa ai ranit sau jignit pe cineva, atunci solutiile nu vor fi atat de usor de pus in practica.

In functie de natura greselii, incearca totusi sa nu te indepartezi total de persoana fata de care ai gresit. Intereseaza-te de starea de spirit a acestuia si cauta modalitati prin care poti sa iti repari greseala.

Pasul 4. Invata din greseli

Constientizeaza consecintele greselilor tale si incearca sa nu le mai repeti. Daca ai gasit intelegere pentru ceea ce ai facut sau daca greseala comisa te-a facut sa renunti la anumite personane, avantaje etc., este timpul sa iti realizezi o lista de prioritati care sa te ajute sa nu repeti cele intamplate.

Faptul ca ti s-a acordat o a doua sansa este un motiv in plus sa iti revizuiesti comportamentul sau modul de a privi lucrurile si sa fii mai atent data viitoare. Daca cele intamplate au adus consecinte care nu se mai pot indrepta usor, atunci acesta este un semnal de alarma, care sa iti indice ca ai nevoie de timp sa iei decizii sau de persoane care sa te sfatuiasca obiectiv, intr-o directie buna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului