Dezvoltare personala

#comunicare nonverbala #sentimente #stres #inteligenta emotionala

Cele cinci abilitati cheie ale inteligentei emotionale

Spre deosebire de IQ, care masoara doar capacitatea de a rezolva probleme, inteligenta emotionala reuneste trasaturile de personalitate care sunt la fel de importante. Afla care sunt abilitatile cheie ale inteligentei emotionale.

"Inteligenta emotionala se refera la capacitatea de recunoastere a sentimentelor proprii si ale celor din jur, de automotivare si de manageriere a sentimentelor atat intern, cat si in relatiile cu alti oameni", a explicat Daniel Goleman in cartea lui "Working with Emotional Intelligence" (1999).

Cele cinci abilitati pot fi dezvoltate cu usurinta prin exercitii, dar teoria trebuie intotdeauna insotita de practica. Afla care sunt cele cinci abilitati cheie ale inteligentei emotionale si cum le poti dezvolta:

 

1 Abilitatea de a reduce rapid nivelul de stres

 

Stresul poate fi un dusman puternic al productivitatii. Daca lasi emotiile si sentimentele sa controleze gandirea rationala, vei lua decizii proaste, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Abilitatea de a identifica si reduce rapid stresul este deosebit de importanta si te va ajuta sa faci fata cu brio momentelor tensionate si situatiilor extreme.

Identifica semnele stresului. Odata ce recunosti cu usurinte momentele tensionate, idenfica si raspunsul tau la ele.

Tehnicile cele mai utile de reducere a stresului tin de simturi . De la poze cu animale dragalase, pana la parfumul preferat, oamenii folosesc o varietate de instrumente anti-stres. Gaseste calea cea mai buna de a-ti tine sub control stresul in functie de modul in care raspunzi la stimularea simturilor.

 

2 Abilitatea de a-ti cerceta propriile sentimente

 

Adesea lasam sentimentele sa ne copleseasca fara sa tinem cont de efectul lor asupra gandirii rationale.

Fii constient de sentimentele tale, accepta-le si foloseste-le ca un avantaj. Fara sa ne recunoastem si sa ne intelegem propriile sentimente, nu le putem folosi in viata de zi cu zi ca factori ce motiveaza.

Daca iti ascunzi sentimentele, invata sa le accepti si apoi sa te relaxezi atunci cand te cuprind.

 

3  Abilitatea de a comunica nonverbal

 

Comunicarea reusita nu tine doar de limbaj. Modul in care comunici un mesaj poate oferi mai multe detalii decat continutul lui.

Pentru a-ti imbunatati abilitatea de a comunica nonverbal, invata sa fii atent la semnele care arata interesul celor din jur pentru subiectul discutiei.

Contactul vizual, tonul vocii si expresiile faciale sunt elementele cheie ale comunicarii nonverbale.

 

4  Abilitatea de a folosi umorul pentru a depasi obstacole

 

Umorul si rasul sunt antidotul natural pentru momentele dificile. Abilitatea de a te folosi de umor pentru a detensiona o situatie este importanta.

Umorul de situatie poate fi un aliat important in lupta cu stresul si tensiunea. Glumele usoare ajuta si in lupta cu oboseala si te pot ajuta sa privesti situatiile dificile dintr-o perspectiva noua.

 

5  Abilitatea de a rezolva conflicte in mod pozitiv

 

Neintelegerile si conflictele sunt inevitabile in interactiunile interumane. Rezolvarea lor intr-un mod pozitiv si constructiv intareste increderea reciproca.

Pentru a putea vedea conflictele pozitiv, trebuie sa ramai ancorat in prezent si sa nu permiti resentimentelor sau conflictelor mai vechi sa te controleze si sa te faca sa-ti pierzi cumpatul.

Invata sa ierti si sa alegi discutiile in contradictoriu care pot avea un final pozitiv, din care cei implicati pot invata ceva.

Conflictele care nu pot fi rezolvate trebuie incheiate. Este nevoie de doi oameni pentru o cearta. Daca te retragi, celalalt nu va putea continua prea mult.

Dezvolta-ti abilitatile cheie ale inteligentei emotionale pentru a face progrese atat in viata profesionala, cat si in cea personala. Cultiva-ti inteligenta emotionala, complementara inteligentei matematice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare