Dezvoltare personala

#relatie de cuplu #stres job #relatie profesionala #cariera

Ai un sef de cosmar? Afla cum iti poate afecta relatia

Un sef de cosmar iti poate face probleme chiar si in afara locului de munca arata un studiu recent. Afla in ce mod efectele emotionale ale relatiei dificile cu seful se pot simti si in relatia de cuplu.

Seful care iti scoate par alb nu mai este un pericol doar pentru cariera. O cercetare desfasurata la Baylor University (Texas) a demonstrat ca seful de cosmar iti poate influenta negativ si relatia de cuplu.
 

Cum te influenteaza un sef de cosmar


Datele stranse de cercetatori de la 280 de voluntari care lucreaza slujbe full-time au aratat o legatura evidenta intre stresul provocat de un sef de cosmar si tensiunile din relatie.

Cand seful este dificil, nu-ti apreciaza eforturile si te umileste in fata altor colegi, tensiunile se transmit in relatia de cuplu arata studiul. Voluntarii care au lucrat cu un sef iritabil si care ii critica in mod constant au dezvoltat si resentimente fata de partener.

Efectele sefului in relatia de cuplu sunt insa mai mici daca aceasta este stabila si pe termen lung. Cu cat relatia este mai lunga, cu atat seful de cosmar are o influenta mai mica asupra starii emotionale ce poate duce la certuri in cuplu.

Cauza acestui fenomen pare a fi epuizarea emotionala cauzata de criticile la locul de munca. Stresul ii face pe partenerii cu un sef rau sa fie mai putin receptivi la criticile partenerul si mai agresivi in conflictele din cadrul relatiei.
 

Seful de cosmar iti distruge si sansele de a gasi un partener?


Pentru cei care nu sunt intr-o relatie, efectul unui sef rau poate fi la fel de puternic. Tensiunile si oboseala de la serviciu isi pun amprenta dupa terminarea programului, iar sansele de a gasi un partener scad.

In cautarea iubirii, oameni sunt atrasi de parteneri care par fericiti si impliniti. Daca locul de munca te mentine tensionat toata ziua, vei reusi cu greu sa proiectezi o imagine atragatoare pentru partenerii potentiali.

Daca cunosti pe cineva care are parte de stres la fel de mult ca tine la locul de munca, niciunul dintre voi nu va putea acorda relatiei efortul necesar pentru a obtine satisfactii emotionale pe termen lung.
 

Cum te poti detasa de stresul de la serviciu


Pentru a elimina pericolul influentei sefului in relatia de cuplu, specialistii recomanda detasarea de stres dupa incheierea programului de lucru si evitarea orelor suplimentare.

Ca sa uiti de stresul de la locul de munca, relaxeaza-te cu o activitate placuta timp de 30 de minute dupa ce ajungi acasa, inainte sa incepi comunicarea activa cu partenerul.

Daca discuti problemele pe care le-ai avut de-a lungul zilei cu persoana iubita, fa acest lucru o singura data, pentru ca apoi sa te poti relaxa si uita de tensiunile provocate de sef sau de colegii de lucru. Atunci cand nu te detasezi de stresul de la locul de munca, nu poti acorda relatiei atentia necesara.

Multi fac greseala sa creada ca partenerul le sta la dispozitie dupa o zi grea la serviciu fara ca acest lucru sa fie reciproc. In familiile in care ambii parteneri lucreaza full-time, timpul petrecut impreuna este cu atat mai important pentru sanatatea relatiei.

Sursa foto: Brezcenzure.si

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare