Dezvoltare personala

#fericire #familie #prieteni

5 pasi spre fericire

Cine nu vrea sa fie fericit, cine nu s-a intrebat macar o data in viata ce e fericirea si daca are vreo sansa la ea si cine nu vrea  sa spuna in gura mare "Da, eu sunt un om fericit!"?


Hai sa trecem in revista ce putem face sa ne bucuram de fericire chiar si in momentele in care pare a fi foarte departe; cum putem sa fim fericiti in prezent si nu dupa terminarea facultatii, cand o sa ne casatorim, cand o sa avem copii sau cand copiii nostri vor avea la randul lor copii…


Nu exista un moment mai potrivit ca prezentul pentru a fi fericita!


1 Implica-te in actiuni in care crezi si care iti fac placere


Sustine o cauza, gaseste-ti un job care sa ti se potriveasca, umple-ti timpul liber cu activitati care te umplu de energie pozitiva, fa mai mult din activitatile care iti aduc o stare de spirit excelenta si mai putin din cele care te consuma spiritual!

Desi in teorie lucrurile par clare, in practica avem tendinta de a ne pierde in taskurile obligatorii si suntem de multe ori prea obositi si demotivati sa mai cautam fericirea in afara activitatilor cotidiene inerente. Propune-ti obiective si in afara biroului si fa din fericirea ta prioritatea numarul 1, pentru ca "unul din putinele lucruri care nu pot fi recuperate e timpul pierdut" (Sean Covey).

2 Bucura-te de placerile simple

 

Imposibil sa nu stii la ce ma refer acum:  fie ca e vorba de vremea frumoasa de afara, de parfumul unui buchet din florile tale preferate,  de un cantec care iti place foarte tare si il asculti exact cand trebuie, de un copil care iti zambeste in parc sau de un cuplu de batranei care se tin de mana si isi zambesc… 


Bucura-te de o plimbare dimineata, de o carte buna, de o imbratisare in miez de noapte sau de zilele in care te trezesti inainte ca ceasul sa sune si stii ca mai ai timp de lenevit...  de momentele in care esti apreciat si de momentele in care le oferi celor din jurul tau motive de bucurie.


Invata sa identifici micile placeri care iti provoaca o stare de spirit excelenta si gusta din ele de fiecare data cand iti apar in cale. La sfarsitul zilei, nu strica sa rememorezi 3 lucruri care ti-au facut ziua mai frumoasa. Astfel, maine vei invata sa recunosti mai usor lucrurile marunte care iti aduc zambetul pe buze si de poimaine incolo vei identifica din ce in ce mai multe placeri simple!

3 Petrece timp cu prietenii si familia


Majoritatea momentelor in care ne simtim tristi, obositi, nemultumiti de viata sunt cele in care suntem singuri. E adevarat ca e bine sa fim uneori  si numai cu noi insine, sa analizam si sa tragem concluzii insa, unul din lucrurile pe care le poti face sa fii fericita e sa iti umpli clipele cu oamenii pe care ii iubesti si care iti intorc afectiunea si cu oameni cu care impartasesti aceleasi pasiuni. Cultiva-ti relatiile cu prietenii si fa-ti timp sa cunosti cat mai multa lume noua!


Cine are macar un prieten bun nu va avea niciodata nevoie de psiholog. Chiar si in momentele mai putin bune din viata ta, evita sa te interiorizezi si discuta cu prietenul/prietena cea mai buna despre problemele care te framanta.

4 Inconjoara-te de oameni fericiti si creeaza finaluri fericite


Se spune ca daca o persoana isi petrece o parte din timp in compania unei alte persoane care are o stare de spirit mai puternica decat a ei, starea generala a primei persoane se va modifica in functie de starea celei de-a doua persoana. Prin urmare, daca stai in compania unui om a carui fericire si bucurie de a trai e mai mare ca intensitate decat starea ta, pe care o presupunem acum mai putin  buna, ai toate sansele sa imprumuti din starea lui de bine.


De fiecare data cand ai posibilitatea sa influentezi viata cuiva in bine, fa-o fara umbra de indoiala  pentru ca finalurile fericite ne fac sa vedem fericirea ca pe o stare de fapt realizabila.


5 Vezi jumatatea plina a paharului


 Chiar si in cele mai grele momente, gandeste-te ca sunt persoane care trec prin momente si mai dificile, si incearca sa vezi partea buna din orice situatie. Invata sa fii recunoscatoare pentru ce ai si sa privesti tot ce ai in viata ta ca pe un cadou.

Viata sau lumea nu iti datoreaza nimic si te-a inzestrat suficient, astfel incat sa poti vedea un pahar plin chiar si atunci cand e doar pe jumatate. Totul e in mintea ta si in felul in care iti asumi responsabilitatea pentru propria fericire.


Fii pregatita, fericirea pandeste dupa colt si abia asteapta sa o primesti in viata ta!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare