Dezvoltare personala

#leadership #cariera #voluntariat

5 beneficii ale voluntariatului pentru cariera ta

Voluntariatul este dedicat persoanelor care doresc sa se implice intr-o cauza fara sa astepte o recompensare de ordin financiar. In acelasi timp insa, programele de voluntariat reprezinta un aspect important in CV, un mod de a castiga experienta, dar si un start in cariera.

 

Iata cateva avantaje de care poti profita in urma actiunilor de voluntariat :

 

1. Iti dezvolti aptitudini noi

 

Exista suficiente joburi pentru care nu ai pregatirea necesara, insa in domeniul carora ai putea sa lucrezi cu ajutorul voluntariatului. De exemplu, visezi sa ajungi intr-o zi project-manager, insa nu vei avea ocazia sa te afli in fruntea unor oameni intr-un context oficial fara studii sau experienta.

Opteaza pentru actiunile de voluntariat, pentru ca acestea iti vor da ocazia sa te implicit activ si sa iti dezvolti aptitudini pe care le vei valorifica mai tarziu atunci cand vei aplica pentru jobul pe care il doresti. Organizarea evenimentelor, contactarea sponsorilor sau a fundatiilor, coordonarea unei echipe de oameni, toate acestea se vor incadra foarte bine in CV-ul tau si vor conta la capitolul experienta.

 

2. Iti faci relatii

 

Vei fi surprins sa descoperi faptul ca o mare parte dintre voluntari sunt oameni care urmeaza sau au terminat studii superioare. Daca te afli in cautarea unui job sau cel putin a unei perspective pentru cariera ta, vei avea intotdeauna nevoie de idei si oameni de contact. In plus, in momentul in care vei cauta un job, prietenii pe care ti i-ai facut la voluntariat iti pot da o mana de ajutor sau iti pot oferi niste informatii ajutatoare.

Daca vei demonstra pasiune si pricepere pentru ceea ce faci, este foarte posibil ca voluntariatul sa se concretizeze chiar intr-un loc de munca. Coordonatorii tai iti vor aprecia calitatile, dar si loialitatea ta.


3. Iti impresionezi angajatorii cu ambitia ta

 

Candidatii care au facut voluntariat se evidentaza intr-un mod placut in fata angajatorilor. Voluntariatul le arata acestora faptul ca esti o persoana pasionata de domeniul respectiv, ca iti place sa lucrezi in echipa si ca te poti dedica jobului tau, nu datorita rasplatei financiare, ci datorita atitudinii tale profesioniste.

 

4. Adaugi experienta in CV-ul tau

 

Voluntariatul reprezinta experienta in domeniul ales. La fel cum procedezi cu joburile pe care le-ai avut, noteaza-ti in Cv perioada in care ai facut voluntariat, pozitia pe care ai ocupat-o si ce a implicat postul respectiv. Faptul ca nu ai fost platit nu face munca ta mai putin importanta. Mentioneaza-ti rezultatele si chiar premiile pe care ai reusit sa le obtii cu voluntariatul si trateaza acest subiect cu seriozitate, fara sa sari peste detaliile importante.

 

5. Iti exersezi calitatile de leader

 

Voluntariatul reprezinta un mediu relativ sigur, in care greselile nu iti vor fi taxate atat de mult precum intr-un mediu mai oficial. Astfel, iti poti asuma riscuri si poti avea mai multa libertate in deciziile pe care le iei.

Faptul ca intri in contact cu atat de multe persoane te va face sa te adaptezi mai usor celor din jur si sa iti exersezi aptitudinile tale de a lucra in echipa. De asemenea, voluntariatul reprezinta o buna oportunitate de a observa in ce pozitie iti place sa te afli: preferi sa fii un leader sau vrei sa lucrezi mai mult alaturi de echipa? In felul acesta, vei putea identifica mai usor ce fel de job vrei sa cauti pe viitor si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a ocupa pozitia dorita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare