Dezvoltare personala

#situatii delicate #consiliere psihologica #relatii #dezvoltare personala #psiholog

3 situatii in care este mai bine sa taci

Sunt multe situatii cand simti nevoia sa raspunzi, insa uneori este cel mai bine sa-ti stapanesti acel impuls navalnic, deoarece o reactie de moment face mai mult rau decat lipsa de reactie. Iata ce spun psihologii, citati de publicatia Psychology Today:

1. Mai bine taci cand... vorbele tale vor jigni.

Psihologii spun ca, de multe ori, agresivitatea se traduce printr-un atac furibund la adresa oponentului, iar lipsa de argumente uneori venite tocmai din aceasta agresivitate va poate determina sa spuneti lucruri pe care le veti regreta, cum ar fi jigniri gratuite. Poate ca persoana cu care vorbesti are o imagine de sine puternica si nu va resimti jignirea, insa nici pe tine nu te va face sa te simti bine ca ai apelat la un asemenea argument pentru a "castiga" o cearta.

2. Mai bine taci cand... intri in defensiva. 

Rareori cineva suporta bine critica, mai ales ca, de cele mai multe ori, aceasta pare rau intentionata. Insa sa raspunzi pe moment te va face sa pari in defensiva, incapatanat/a, lipsit/a de argumente si mai ales opac/a. Mai bine asculti ceea ce are "adversarul" de spus si reflectezi ulterior. Cu siguranta vei vedea lucrurile diferit odata ce a trecut "nebunia" de moment. 

3. Mai bine taci cand... esti provocat/a.

Da, exista suficiente persoane care au un stil agresiv de a purta o discutie, care te cunosc si stiu pe ce "butoane" trebuie sa apese ca sa te enervezi si sa-ti pierzi argumentele. Astfel de provocari, la care si raspunzi, nu fac decat sa te puna intr-o lumina proasta, mai ales in fata tertilor care nu cunosc "jocul" de putere dintre tine si adversar. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare