Dating

#relatii toxice #psihologie #narcisism #prima intalnire #relatie secreta

Cum recunosti un narcisist de la prima intalnire

 

O relatie cu un barbat narcisist poate marca pentru totdeauna o femeie pentru ca evolueaza in ceva toxic, din care devine tot mai greu sa iesi cu fiecare zi pe care o petreci in compania lui. Vestea buna este ca narcisistii pot fi recunoscuti de la prima intalnire, daca esti atenta la cateva detalii „cheie”.

Prima intalnire este cea in timpul careia se formeaza primele impresii despre potentialul partener; il evaluam prin mai multe filtre: tinuta, stil si nivel de conversatie, atitudine, educatie, eleganta, umor etc. Tot la prima intalnire se pot declansa si semnalele de alarma care indica un potential narcisist, un barbat cu un caracter si o personalitate toxice. Chiar daca poate nu este in regula sa pui etichete de la prima intalnire, este bine si sa nu le ignori si sa ramai atenta la detaliile care ti-au ridicat semne de intrebare pentru a te convinge daca sunt sau nu justificate.

 

 

Preferintele socio-culturale pot fi un semnal important

Gusturile socio-culturale pot oferi mai multe indicii despre caracterul unei persoane. Cu siguranta iti vei evolua partenerul prin prisma locului in care a ales sa iesiti la prima intalnire, vei dori sa afli cum ii place sa se distreze, sa se relaxeze, care ii sunt preferintele culturale si, mai ales, daca aveti interese comune. 

Narcisistii sunt omnivori cultural, mai ales daca sunt, in general, caractere nesigure. Intr-un studiu intitulat „Cum devin narcisistii nesiguri omnivori cultural”, Hanna Shin şi Nara Youn au examinat impactul pe care trasaturile de personalitate ale narcisistilor il au asupra preferintelor lor culturale. Au notat ca elitele traditionale - oamenii cu un presupus „capital” cultural datorat clasei lor sociale sau educatiei - se disting prin participarea la evenimente de clasa. Unii sunt oameni de calitate, dar altii sunt ceea ce numim snobi, adica acei indivizi care considera o dovada de superioritate participarea la evenimente culturale pretentioase. Acei snobi sofisticati au evoluat in ultima vreme in „omnivori cultural”; ei participa, la fel de demonstrativ, si la manifestari mai putin mai putin elevate, aflandu-se in cautarea distinctiei si a validarii, a satisfacerii nevoii de a avea un statut recunoscut.

Cum recunosti un narcisist de tipul „omnivor cultural”? Are preferinte „amestecate”. Poate va combina o banala pizza cu un Perrier sofisticat. Poate asculta hip-hop, dar merge si la spectacole de opera. Nu se hotaraste daca ii place berea sau vinul. Sunt criterii care pot sa para superficiale, insa pot fi semnale ca ai de a face cu un narcisist care inca nu se regaseste pe el insusi sau care pozeaza intr-o personalitate foarte maleabila, doar pentru a te atrage in capcana.

Legatura dintre locul primei intalniri si valori

Valorile dupa care se ghideaza o persoana pot fi intrezarite printre alegerile pe care le face. De aceea, locul ales de un potential partener pentru prima intalnire iti poate oferi indicii despre personalitatea acestuia.

Este firesc sa ne dorim sa evitam narcisisti sau alte tipuri de personalitati toxice, insa trebuie sa ne largim orizontul. In general gusturile si valorile rafinate pot fi asociate cu obiceiul de a merge la concerte de muzica simfonica sau de a vizita galerii de arta si nu prea se „asorteaza” (chiar daca nu exclud) cu activitati ce includ arta stradala sau muzica pop, spre exemplu.

La prima intalnire cu un potential partener, toti, femei sau barbati, tinem sa facem impresie buna, sa ne aratam latura cea mai frumoasa in incercarea de a cuceri. Vrem sa parem mai frumosi, mai destepti si mai cultivati decat, poate, suntem si de aceea poate fi greu de intuit, in mod obiectiv, ce fel de personalitate are cel pe care il ai in fata. Fiecare are propriile gusturi, iar cei mai buni si generosi oameni pot avea aceleasi gusturi ca aceia cu personalitati toxice, insa la prima intalnire indiciile pot fi bine ascunse sub o masca. De multe ori pentru a recunoaste un narcisist este nevoie de timp, poate chiar de ani intregi, insa este bine sa tii ochii larg deschisi pentru a nu rata indiciile.

Iata cum ai putea recunoaste un narcisist chiar de la prima intalnire:

• Se misca prea repede si pare ca te bombardeaza cu dragoste, declaratii si intentii aparent serioase; parca iti spune tot ceea ce vrei sa auzi si asta te incanta. Atentie! Nimeni nu poate spune „te iubesc” inca de la prima intalnire si nimeni nu poate sti clar ca vrea sa isi petreaca restul vietii cu tine dupa cateva ore petrecute impreuna.

• Pune prea multe intrebari, pare foarte receptiv la vulnerabilitatile si temerile tale; de fapt poate fi doar in cautarea punctelor slabe pe care sa le poata specula ulterior.

• Nu pune deloc intrebari despre tine, dar vorbeste doar despre el. Desi prima intalnire este cea la care fiecare vorbeste despre el pentru a va putea cunoaste, fii atenta daca acesta este un „pattern” care se va repeta si cu alte ocazii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dating

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii