Sex

#parinti #viata sexuala #copii

Viata sexuala de parinti: reguli si sfaturi

Oricat de mult ai incerca sa tii departe viata de parinte de viata sexuala, cele doua se vor intersecta mai devreme sau mai tarziu.

Dupa sosirea pe lume a primului copil, multi parinti se intreaba cand sa isi reinceapa viata sexuala. Medicii spun ca nu exista perioada optima de asteptare, aceasta fiind diferita de la caz la caz.

O sarcina usoara urmata de o nastere scurta si fara complicatii ii permite mamei sa-si reinceapa  viata sexuala chiar la trei saptamani dupa ce a nascut.

Uterul isi revine la marimea normala la sase saptamani dupa nastere, dar fiecare mamica poate decide singura cand este pregatita pentru a face dragoste din nou. Nivelul scazut de estrogen dupa nastere poate insa reduce apetitul sexual.

Sangerarile si scurgerile vaginale abundente sunt un semn ca proaspata mama nu este inca pregatita fizic pentru a relua activitatea sexuala. In cazul in care penetrarea vaginala produce disconfort puternic sau dureri, ar trebui sa mai astepti putin.

Odata ce viata sexuala isi revine, parintii nu trebuie sa isi faca griji pentru efectele activitatii sexuale asupra bebelusului. Pana cand bebelusul ajunge la varsta de sase luni, parintii pot face dragoste fara probleme in aceeasi camera cu micutul, spune Dr. Michele Borba, autoare cartii "Cartea cea mare a solutiilor parentale”.

 

Cand implineste un an, e timpul sa doarma in alta camera

 

Dupa ce copilul implineste un an si poate sa stea in picioare in patut , cea mai buna solutie pentru parinti este sa faca sex in alta camera. Micutul nu va fi influentat cu nimic chiar daca isi priveste parintii, insa pentru mama va fi mai usor sa se simta bine atunci cand nu are in preajma niciun factor de stres.

Copii incep sa simta frica abia in jurul varstei de doi ani, astfel ca pana atunci nu isi pun probleme legate de activitatile nocturne ale parintilor.

Cand copilul tau este destul de mare incat sa poate dormi linistit singur, dar poate veni in dormitorul parintilor atunci cand are un cosmar, e timpul sa muti activitatea nocturna in alta camera. Cand parintii fac dragoste in alta camera in timp ce copilul doarme, cel mai indicat este sa incuie usa. Tine intotdeauna un halat la indemana pentru situatiile in care copilul se trezeste si are nevoie de ajutorul tau pentru a merge la baie sau pentru a adormi din nou.

Incepand cu varsta de 4-5 ani, trebuie sa ai deja pregatita o explicatie pentru situatia in care uiti sa incui usa dormitorului si cel mic va surprinde in timp ce faceti dragoste.

Psihologii recomanda calmul in situatiile in care copilul vede ceva nepotrivit. Explica-i ca "mama si tata au un joc pentru adulti" si ca nu trebuie sa fie speriat. Tonul vocii este foarte important pentru ca, la varsta de 5 ani , copiii interpreteaza sexul ca o activitate agresiva intre parinti. Spune-i ca iti pare rau daca l-ai surprins si linisteste-l.

 

Invata-l de mic sa bata la usa

 

In jurul varstei de cinci ani, poti sa introduci notiunea de "intimitate" in relatiile cu copilul tau. Explica-i sa bata intotdeauna la usa atunci cand intra intr-un dormitor. Pentru a-i intari acest comportament, bate si tu la usa atunci cand vrei sa intri in camera copilului .

Deasemenea, explica-le ca adultii au nevoie de perioade in care sa nu fie deranjati, dar nu le da prea multe detalii la o varsta frageda.

Incearca sa limitezi activitatea sexuala atunci cand stii ca in casa sunt si alti copii. Daca rude sau prieteni ai copilului tau petrec noaptea in casa ta, psihologii recomanda abstinenta pentru o seara. Nu vrei sa te afli in situatia de a explica rudelor sau prietenilor faptul ca micutii lor au vazut ceva nepotrivit pentru varsta lor cat timp se aflau in grija ta.

Atunci cand tu si copiii va aflati in vizita la parinti sau la socri, cel mai bun moment pentru sex este dimineata. Roaga-i pe bunici sa aiba grija de cei mici in timpul micului dejun in timp ce voi "dormiti mai mult".

 

Pentru multi parinti, venirea primului copil pe lume se transforma intr-o viata sexuala mai putin activa. Nu uita ca sexul este o parte importanta a relatiei tale, care nu trebuie ignorata.

Chiar daca copilul te va surprinde intr-o ipostaza nepotrivita pentru varsta lui, acesta nu este un motiv pentru a renunta la a face dragoste cu sotul tau. Va trebui insa sa fii atenta la nivelul zgomotului pe care il faceti cand cel mic doarme in camera alaturata. Nu uita: o usa incuiata te poate scuti de multe explicatii!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare