Sex

#orgasm #viata sexuala #efectele orgasmului #beneficii orgasm #endorfine

Sunt efectele orgasmului laudate prea mult?

Beneficiile orgasmului sunt acceptate de comunitatea medicala, iar revistele pentru femei nu inceteaza sa scrie despre ele. Sunt insa efectele orgasmului laudate prea mult?

De la un efect pozitiv asupra somnului, pana la comparatia sexului si orgasmului cu 30 de minute de exercitii la sala, orgasmul feminin este laudat pentru efectele sale pozitive demonstrate. Sunt insa laudele exagerate?
 

Istoria orgasmului in medicina


Efectele benefice ale orgasmului au fost intuite inca din Antichitate, insa acesta a fost folosit pentru a trata boli inexistente. Acum aproape 2.000 de ani, medicii au decis ca orgasmul este medicamentul potrivit pentru "isterie". Termenul inventat de Hipocrate avea insa un alt sens pe atunci, de "boala a pantecului".

Cand femeile nu se simteau bine sau aveau comportamente considerate improprii de catre barbatii din jur, solutia era orgasmul. Aceasta fabulatie medicinala a supravietuit pana in secolul al 19-lea, cand tratamentul pentru "isterie", definita ca o serie de probleme comportamentale era orgasmul. Sub denumirea medicala de "paroxism isteric", orgasmul feminin ca medicament a dus la inventarea primului vibrator electric, ce urma sa usureze munca manuala a doctorilor.
 

Efectele orgasmului asupra sanatatii


Comunitatea medicala a abandonat de mult "isteria" ca diagnostic, dar efectele benefice vizibile ale orgasmului i-au convins pe medici sa le cerceteze in detaliu.

Cele mai discutate beneficii ale orgasmului sunt cauzate de productia crescuta de oxitocina , dopamina si endorfine , hormoni care pot avea un efect pozitiv puternic asupra starii psihice.

Activitatea fizica intensa din timpul sexului si al orgasmului i-a facut pe unii medici sa sustina ca 30 de minute de sex urmate de un orgasm ard la fel de multe calorii ca 30 de minute de exercitii intense la sala, care vizeaza sistemul cardiovascular si sistemul respirator. Jumatate de ora de sex cu orgasm ar consuma pana la 200 de calorii. Beneficiile emotionale si pshologice sunt mai greu de masurat, dar sunt confirmate de cele mai multe femei.
 

Orgasmul, util sau necesar?


Pentru toate efectele sale benefice, orgasmul feminin este prezentat tot mai des ca "sanatos", lucru ce creeaza o adevarata problema. Daca orgasmul este sanatos, se poate trage concluzia ca absenta lui este nesanatoasa. Aceasta deductie logica afecteaza insa milioane de femei care nu pot avea orgasm.

Dupa aparitia solutiei " universale " pentru orgasmul masculin, Viagra, companiile farmaceutice au continuat cercetarea, sperand sa descopere un medicament similar si pentru femei, lucru putin probabil.

Orgasmul este util, dar prezentarea lui ca o necesitate pentru o viata sanatoasa este o exagerare , spun tot mai multi specialisti. Aceasta viziune poate afecta si mai mult sansele unor femei de a avea orgasm, adaugand vinovatia pe lista obstacolelor in calea satisfactiei sexuale depline.

Lasand la o parte beneficiile medicale ale orgasmului, abordarea moderna ar trebui sa fie "orgasmul pentru placere", spun psihologii. Stresul cauzat de ideea ca "trebuie sa am orgasm" este inutil si daunator. Accepta efectele pozitive ale orgasmului asupra corpului tau, dar nu transforma orgasmul intr-o pilula pe care vrei sa o iei zilnic pentru sanatate.

Sursa foto: Vigoalminuto.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare