Sex

#viata sexuala #cuplu #intimitate

Sincronizarea sexuala

Cate nopti ai petrecut treaz in pat, coplesit de pasiune, in timp ce persoana iubita dormea adanc?

Flacara de la inceputul unei relatii dispare uneori, dar vina nu trebuie atribuita rutinei. S-ar putea ca pur si simplu "bioritmul sexual" sa fie diferit intr-un cuplu.

Libidoul variaza de la persoana la persoana, dar are adesea si variatii in timp. Nicio relatie pe termen lung nu este scutita de perioada in care cei doi isi pierd sincronizarea sexuala.

In timp ce libidoul barbatilor este influentat de nivelul testosteronului,  apetitul sexual al femeilor este influentat de perioada ovulatiei.

Daca dorinta sexuala incepe sa nu mai fie intalnita in acelasi timp la ambii parteneri ai unui cuplu, acesta nu inseamna sfarsitul. E doar timpul pentru cateva schimbari.

Studiile arata ca barbatul simte cel mai mult dorinta sexuala dimineata. Femeile sunt mai predispuse la sex dupa-amiaza, intre orele 16.00 si 18.00 si seara, in jurul orei 22.00.

Daca sincronizarea sexuala este ignorata intr-un cuplu, acest lucru poate duce la sentimente de respingere (daca unul dintre parteneri incepe sa sufere din cauza lipsei de chef a celuilalt), vina (in cazul partenerului cu libido mai redus, care poate incepe sa perceapa sexul ca pe o datorie) si frustrare pentru ambii parteneri.

 

Sincronizarea sexuala - necesara in orice cuplu

 

Psihoterapeutul Barry McCarthy, profesor de psihologie la Universitatea Americana din Washington, D.C. sustine ca toate cuplurile au momente in care doar unul este interesat de sex.

"In realitate, in randul cuplurilor cu casnicii fericite, doar 50% dintre experientele sexuale au loc atunci cand ambii parteneri sunt excitati”, spune McCarthy. In cazul a jumatate dintre experientele sexuale, unul dintre parteneri trebuie sa depuna efort pentru a se sincroniza cu dorinta sexuala a celuilalt.

Daca pentru barbati, erectia este, de cele mai multe ori, singura conditie pentru a fi gata de sex, femeile sunt mai complicate. Sentimentele si starea psihica joaca pentru femei un rol la fel de mare ca si dorinta fizica de a face sex, de aceea poate dura mai mult pana cand mintea si corpul se sincronizeaza.

Stresul este un alt factor important in sincronizarea sexuala. Pentru barbati, sexul este o eliberare de stres, in timp ce, pentru multe femei, intimitatea si sexualitatea intra in joc abia dupa ce s-au detensionat.

Decalajul de apetit sexual poate fi insa invins daca ambii parteneri sunt dispusi la compromis. Cel cu libido ridicat ar trebui sa accepte fara resentimente refuzul, iar partenerul cu libido scazut poate sa incerce sa fie receptiv mai des.

 

Cum sa va sincronizati libidourile

 

1  Nu iti ascunde sentimentele

 

Pentru multe cupluri, recunoasterea faptului ca exista bioritmuri sexuale diferite poate fi un obstacol.

Comunicarea este totusi cea mai buna solutie. Nu exista vinovati pentru aceasta situatie.

Discrepanta intre momentele de dorinta sexuala este o sansa pentru un cuplu de a colabora pentru rezolvarea unei probleme.

 

2  Incearca ceva nou

 

Pentru a sincroniza libidourile, poti sa incerci ceva nou cu partenerul. Nu trebuie sa fie ceva sexual sau romantic, doar ceva diferit care sa va faca placere amandurora.

Pasiunea este provocata de dopamina, hormon care raspunde la orice e nou.

Chiar si un hobby in aer liber va poate ajuta, atata vreme cat petreceti timp impreuna si amandoi va simtiti bine.

 

3  Cauta intimitatea

 

Contactul fizic va poate ajuta sa va reglati ritmul dorintei sexuale. Un masaj sau o pozitie in care va uitati la televizor imbratisati poate fi uneori la fel de placuta ca un contact sexual.

Orice apropiere intre parteneri poate duce la trezirea dorintei.

Sincronizarea sexuala poate necesita efort si timp din partea unui cuplu, insa rezultatele nu se vor lasa asteptate, iar relatia dintre voi poate fi intarita de problema rezolvata impreuna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii