Sex

#sex #libido #cuplu #relatie

Scaderea libidoului

Un stil de viata nesanatos, stresul, medicamentele sau afectiunile netratate contribuie la scaderea libidoului. Cu toate ca este comun ambelor sexe, femeile sunt mult mai afectate de scaderea libidoului. Sarcina, nasterea, stresul si anxietatea sunt factori care influenteaza apetitul sexual.

 

Ce inseamna libido scazut

 

Dorinta pentru sex este asemanatoare apetitului pentru mancare. La fel cum pierdem apetitul pentru mancare, tot asa ne pierdem si dorinta de a face sex. Un libido scazut se refera la lipsa dorintei sexuale si a interesului in a intretine relatii sexuale. Cu toate ca libidoul scazut este comun ambelor sexe, este mai comun in randul femeilor.

Dorinta sexuala difera de la persoana la persoana si depinde de o multime de factori. Un libido scazut este fie rezultatul unor afectiuni fizice, a unor boli netratate, fie al unor probleme psihice. Libidoul scazut poate duce insa la o serie de probleme in relatie si poate afecta increderea in sine. Pentru barbati, acest subiect este unul foarte dificil de abordat. Deoarece barbatii sunt fiinte cu un instinct sexual ridicat, lipsa sau libidoul scazut poate aduce la suprafata sentimente de vinovatie, depresie, furie, stres si lipsa de incredere.

 

Cum diagnosticam libidoul scazut

 

Simptomele si semnele unui libido scazut includ reducerea dorintei sexuale, lipsa gandurilor si fanteziilor erotice si neinitierea unui act sexual. O data cu lipsa partidelor de sex cu partenerul, "pacientul" nu mai prezinta interes nici in a-si oferi singur placere. Lipsa apetitului pentru sex poate dura zile, saptamani si chiar luni.

 

Cauzele libidoului scazut

 

Un libido scazut poate fi cauzat atat de factori fiziologici, cat si psihici. Factori precum oboseala, incompatibilitatea sexuala, lipsa intimitatii si aparitia copiilor intr-un cuplu sunt factori care pot duce la un libido scazut.

 

Factori care scad libidoul la barbati

 

Chiar daca aceasta afectiune afecteaza mai mult femeile, nici barbatii nu sunt ocoliiti de un interes scazut fata de sex. Printre cauzele fizice care contributie la un libido scazut la barbati se numara medicamentele, obezitatea, anemia, constipatia, diabetul, bolile cardiace sau alcoolismului. Libidoul poate fi afectat si atunci cand barbatul sufera de impotenta , consuma droguri, este la andropauza sau are probleme ejaculare .

Pe langa factorii fiziologici, libidoul este afectat si de unele probleme psihice. Depresia , stresul sau anxietatea sunt probleme cotidiene cu care un barbat se confrunta si care pot duce la un interes scazut pentru sex. Abuzul sexual, crizele varstei sau divergentele cu partenerul de viata sunt alti factori care scad libidoul.

 

Factori care scad libidoul la femei

 

Femeile sunt cele mai afectate de lipsa libidoului. Ca si in cazul barbatilor, factorii pot fi atat fizici, cat si psihici. Sarcina si alaptarea, antidepresivele, anticonceptionalele, depresia posta nastere, anemia, infectiile urinare sau bolile de inima sunt doar cativa dintre factorii care pot duce la libido scazut in randului femeilor. Bolile de tiroida, menopauza, alcoolismul si abuzul de droguri sunt alti factori care afecteaza dorinta sexuala.

Depresia, stresul, anorexia, anxietatea sau neincrederea in sine sunt factori psihici care afecteaza viata sexuala a femeilor. Traumele suferite in copilarie, violul, o familie restrictiva in care subiectul sex reprezenta un tabu, lesbianismul latent sau problemele de comunicare cu partenerul sunt factori care inhiba dorinta sexuala.

 

Remedii pentru libidoul scazut

 

Dormi mai mult. Scaderea interesului sexual este unul dintre multele efecte negative ale lipsei somnului. Fara un somn de calitate, organismul va suferi, iar corpul este obligat sa isi redistribuie energia. Inainte de a te baga in pat, fa cateva exercitii usoare si bea un ceai fierbinte, calmant.

Relaxeaza-te. Daca stresul joaca un rol major in viata ta amoroasa, incearca sa scapi de el. Masajul relaxant, exercitiile usoare, un somn odihnitor au efecte de nebanuit asupra vietii tale sexuale. Inacearca sa introduci in regimul tau zilnic si vitamine si minerale. De asemenea, o dieta echilibrata, fara dulciuri si grasimi, te va ajuta sa ai o viata sexuala sanatoasa. Totodata, incearca sa discuti cu partenerul despre problemele tale.

Fa sport. Pentru a imbunatati viata sexuala, sportul este un factor important, care nu trebuie sa lipseasca dintr-un stil de viata sanatos. Sportul iti da mai multa energie, te ajuta sa ai parte de un somn linistitor, te relaxeaza si iti deschide apetitul pentru sex.

Petrece mai mult timp in aer liber. Lumina naturala a soarelui are un impact semnificant asupra libidoului. Poate ca ai observat in ca sezonul cald suntem mult mai afectusi si deschisi experientelor sexuale. Atunci cand petrecem mult timp in aer liber, corpul secreta o substanta, melatonina. Aceasta la randul ei este "vinovata" de producerea unor hormoni care activeaza dorinta sexuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului