Sex

Pilula contraceptiva

Exista foarte multa informatie in domeniul medical cu privire la metodele de contraceptie . Dar cu siguranta subiectul nu este epuizat si intrebari inca ar mai exista, cum de altfel ar fi si informatii contadictorii care te pun pe ganduri. Pe piata romaneasca exista la ora actuala toate metodele de contaceptie folosite in lume: mai mult de 20 de tipuri de pilule , produse contaceptive injectabile, sterilete si o gama mare de prezervative. Pe langa toate acestea au aparut si in Romania cabinetele de panning familial, care sub supraveghere medicala ofera sfaturi si tratamente cu privire la contaceptie, la metodele cele mai indicate care trebuie folosite in functie de caz. Pilula contaceptiva este una din cee mai utilizate metode de prevenire a sarcinii nedorite si in acelasi timp este foarte eficienta: 92 – 94%, cu conditia ca aceasta sa fie luata la timp. Desi prezentate ca inofensive, multe femei se tem sa le foloseasca si acest fapt se datoreaza unor informatii sau zvonuri care nu intodeauna isi gasesc explicatia in cercetarile medicale. Spre exemplu, una din cele mai frecvente temeri pe care femeile le au atunci cand vine vorba de anticonceptionale se refera la hormonii pe care pilulele le contin. Dozele de hormoni din pastille sunt foarte mici. Atat de mici incat nu exista motive de ingrijorare. De asemenea trebuie sa tinem cont ca pilule contraceptive sunt cele mai studiate si testate produse farmaceutice. Au o istorie de peste 30 de ani si medicii ne asigura ca au atins perfectiunea in acest domeniu. O alta idee care se vehiculeaza si sperie in acelasi timp este aceea ca pilulele contraceptive provoaca cancer. In privinta cancerului de san nu exista niciun risc, factorii aparitiei acestuia fiind cu totul altii. In privinta altor forme de cancer, cum ar fi cel uterin sau cel de ovare, pilulele contraceptive contribuie la scaderea riscului instalarii unei astfel de afectiuni. De asemenea atata timp cat o femeie nu doreste sa ramana insarcinata, pilulele pot fi folosite permanent. Aici revenim tot la aceeasi idee, precum ca anticonceptionalele din ziua de azi au ajuns la o forma care nu mai provoaca afectiuni organismului. Asadar nu este nevoie de pauze sau intreruperea temporara a contraceptiei pentru ca medical nu exista motiv pentru care acest luctu sa fie necesar. Un alt mit care circula pe tema piluleor anticonceptionale se refera la cauzele pe care fumatul le poate avea asupra femeilor care folosesc pilule contraceptive: pilulele nu isi fac la fel de bine efectul asupra femeilor care fumeaza. Nici acest lucru nu este adevarat deoarece nu exista o legatura. Este insa bine ca dupa varsta de 35 de ani femeile care nu pot renunta la fumat sa gaseasca o alta metoda de contaceptie. De regula pastilele anticonceptionale sunt recomandate de medicul ginecolog. Nu necesare de analize speciale ci doar un control de rutina, aceasta in cazul in care nu ai suferit de boli ceva mai complicate iar in acest sens vei avea nevoie de investigatii speciale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului