Sex

#inel vaginal #metoda de contraceptie #vagin #sarcina #femeie #anticonceptionale #hormoni

Inelul vaginal contraceptiv: avantaje si dezavantaje

Inelul vaginal este o noua metoda contraceptiva pe baza de hormoni, menita sa ajute femeile sa evite o sarcina nedorita. Hormonii continuti de acest inel traverseaza cu usurinta peretele vaginal, care este foarte fin si puternic vascularizat, si nu tubul digestiv (ca in cazul pilulei contraceptivei) sau pielea (plasturele contraceptiv). Sub efectul umiditatii si al caldurii din interiorul vaginului, materialul inelului devin poros pentru a lasa sa treaca substantele.

Cum se utilizeaza?

Inelul vaginal este creat dintr-un plastic foarte subtire, transparent, astfel incat sa poata fi cat mai bine tolerat de organism. Se pliaza cu doua degete si se impinge in vagin cat mai adanc posibil pentru a evita riscul alunecarii.

Pentru ca vaginul este mult mai larg in capat decat la intrare, inelul trebuie impins cat mai mult, pentru ca acesta sa-si reia forma. Cu cat este impins mai adanc cu atat riscul de a-l simti este mai mic, deoarece muschii vaginului il vor mentine in forma normala.

Poti insera inelul intr-o pozitie care iti este mai confortabila (in picioare, culcata pe pat, pe vine etc). Daca nu il simti nici in timpul raporturilor sexuale, nici dupa acestea, inseamna ca este bine plasat. Totusi, daca inelul a alunecat, se poate introduce inapoi (in maximum trei ore pentru ca eficienta hormonilor scade), dupa ce a fost clatit cu putina apa curata.

Se mentine in vagin timp de trei saptamani dupa care se scoate o saptamana, in perioada sangerarilor menstruale. Nimic nu te impiedica sa renunti la el dupa o saptamana daca vrei sa renunti la aceasta metoda de contraceptie . De asemenea, daca ai uitat sa-l indepartezi dupa trei saptamani nu este nicio problema. Menstruatia va veni imediat dupa indepartarea lui.

Scoaterea acestuia se face prin indoirea degetului aratator ca un carlig si introducerea acestuia in vagin. Se prinde usor marginea inelului si se trage spre exterior.

Avantajele inelului vaginal

  • Trecerea hormonilor in sange se face foarte usurinta prin peretele vaginului, astfel cantitatea acestora este mult mai mica fata de un comprimat, care trece mai intai prin tubul digestiv;
  • Inelul contine o doza de hormoni contraceptivi suficienta pentru a fi eficienta timp de 4 saptamani. Astfel, nu vei fi constransa de faptul ca trebuie sa iei zilnic pilula, la o ora bine stabilita;
  • Poate fi utilizat in permanenta, doar schimbat dupa fiecare 4 saptamani (trei saptamani de utilizare si una in care survine menstruatia).

Dezavantajele inelului vaginal

  • Din cauza estrogenului, pot aparea efecte secundare precum emboliile pulmonare (formarea unui cheag pe peretele unei vene) sau flebitele (inflamatia peretelui venos). Astfel, femeilor carora le este contraindicat tratamentul cu estrogen, nu le este indicat inelul vaginal;
  • Pot aparea tulburari ale ciclului menstrual (sangerari neregulate) si tensiune la nivelul sanilor (umflare);
  • Inelul vaginal poate jena in cazul intretinerii relatiilor sexuale (2 femei din 10 si 3 barbati din 10 il simt in timpul raporturilor sexuale, potrivit unui studiu efectuat in acest sens);
  • Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
  • Pretul este destul de mare.

Important! Pentru ca fiecare femeie este diferita, iar sensibilitatea la hormoni variaza in functie de organismul acesteia, este recomandat sa apelezi la aceasta metoda de contraceptie, dupa ce ai primit acordul medicului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare