Sex

#pilule #contraceptie #contraceptie de urgenta

Cum se administreaza pilula de a doua zi

In viata sexuala se pot intampla uneori accidente, mai mult sau mai putin fericite. Ruperea prezervativului sau ejacularea prea rapida a partenerului sunt doua lucruri care pot insemna, in cazul in care nu-ti doresti o sarcina, o adevarata tragedie. Indiferent de motivul pentru care nu ai planificat o sarcina in viitorul apropiat, poti impiedica aparitia unui bebelus cu ajutorul pilulei de a doua zi.


In ce situatii se ia pastila de a doua zi?


Pastila de a doua zi se poate lua in conditiile in care: partenerul tau a ejaculat din greseala in interiorul vaginului, prezervativul s-a rupt sau a alunecat, ai uitat sa iei pilulele contraceptive timp de mai multe zile si ai facut sex neprotejat, nu ai utilizat nicio metoda contraceptiva sau pur si simplu daca, sub o forma sau alta, o oarecare cantitate de sperma a ajuns in interiorul vaginului tau.


Cand se ia pastila de a doua zi?


Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta, care se foloseste doar in cazul in care, printr-un fel sau altul, spermatozoizii au patruns in vaginul femeii. Aceasta ajuta la prevenirea unei sarcini nedorite si are o eficacitate de 99%.


pilula de a doua zi trebuie luata intr-un interval de maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, insa cu cat este luata mai repede, cu atat eficienta acesteia este mai mare. Cea de-a doua pilula se ia la 12 ore dupa prima pastiluta.


Este foarte important sa stii ca aceasta pilula nu intrerupe din dezvoltare o sarcina deja existenta, asa ca evita sa iei pastila dupa ce ai aflat de existenta unei posibile sarcini.


Cum actioneaza pilula de a doua zi


Acest medicament contraceptiv de urgenta se poate achizitiona de la farmacie fara prescriptie medicala. In cutia medicamentului se gasesc doua pastile de dimensiuni foarte mici. Prima pastila se ia cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat, iar cea de-a doua dupa 12 ore de la prima administrare.


Pilula de a doua zi actioneaza asupra endometrului, impiedicand implantarea spermatozoidului in ovul. De asemenea, in functie de faza ciclului menstrual in care te afli, pilula contraceptiva poate pur si simplu sa impiedice ovulatia, lucru care va elimina din start sansa fecundarii.


Efectele secundare ale pilulei de a doua zi


Aceste pastilute, pe cate de mici sunt, pe atat de multi hormoni contin. O cantitate mare de hormoni (levonorgestrel) nu este tocmai recomandata, motiv pentru care medicii recomanda sa folosim aceasta metoda de contraceptie cel mult o data pe an.


In urma administrarii pilulei de a doua zi pot aparea diverse tulburari de sanatate: sangerari vaginale , greturi, varsaturi,  dureri abdominale, dureri de cap, dureri de sani si irascibilitate.


Atentie! Pilula de a doua zi nu te fereste de bolile cu transmitere sexuala, indiferent de gravitatea acestora. Singura metoda contraceptiva care te fereste de www .acasa.ro/bts" title="bts">BTS este prezervativul.


Sfat! Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului, pilula de a doua zi nu trebuie folosita decat in cazuri extreme, atunci cand chiar este necesar. In rest, utilizeaza o metoda contraceptiva obisnuita, care sa nu iti afecteze organismul. Cele mai indicate sunt: prezervativul, inelul vaginal, steriletul sau pilulele contraceptive orale.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii