Sex

#sex oral #sex #cancer

Sexul oral poate duce la aparitia cancerului in gat

Persoanele care au de-a lungul vietii  6 – 7 parteneri sexuali au risc triplu de a se imbolnavi de cancer orofaringian, in timp ce oamenii care au schimbat mai mult de 26 de parteneri, au un risc cu pana la 10 ori mai mare. Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii americani care tind sa puna incidenta crescuta a cancerului in gat pe seama sexului oral .


Vinovat de aparitia cancerului orofaringian este Virusul Papiloma Uman ( HPV ) care se transmite si pe cale sexuala-orala, iar cum popularitatea sexului oral a crescut foarte mult in ultima perioada, s-au inmultit si cazurile de imbolnavire.


Daca pana acum fumatul si consumul de alcool erau principalii factori care duceau la aparitia acestei boli, acum se pare ca sexul oral este mai periculos decat acestea doua. Studiile au demonstrat ca mai mult de jumatate din cazurile de aparitie a tumorilor prezente la nivelul gatului, a amigdalelor si a limbii sunt provocate de infectiile cu HPV.


Mai mult decat atat, medicii sustin ca infectia cu HPV pe cale orala este un factor de risc pentru cancerul de esofag . Acestia au declarat ca tipurile de pacienti care sufera acum de cancer orofaringian nu mai sunt cei clasici, in varsta, fumatori si cu multe alte probleme de sanatate. Pacientii noi sunt acum o populatie total diferita, in principiu, destul de tineri.


Mesajul promovat in aceasta perioada se adreseaza in special adolescentilor care desi sunt adesea constienti de riscurile asociate in sexul neprotejat, nu iau prea mult in considerare varianta utilizarii prezervativului. Medicii ii indeamna pe tineri sa utilizeze prezervativul  la fiecare contact sexual, mai ales daca este vorba de un partener nou, dar si sa isi faca regulat cate un se de analize.


Vestea buna este insa ca in 90% din cazuri , cazurile de infectie cu HPV sunt distruse in mod natural de sistemul imunitar si ca oricum tipurile de cancer provocate de acest virus raspund destul de bine la tratament.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare