Sex

#terapie sexuala #monotonie cuplu #fantezii sexuale #sex #cuplu

Fanteziile sexuale alunga monotonia din dormitor! Ce spun specialistii

Confortul partenerilor care se iubesc de mult timp are si o parte mai putin placuta, si anume monotonia sexuala. Desi terapia sexuala a patruns printre preocuparile curente in ziua de astazi, acest concept continua sa fie perceput si inteles gresit.

Psihosexologii (asimilati in tara noastra de multe ori si ca sexologi) sunt specialisti cu pregatire in domeniul psihoterapiei, care pot trata pacientii cu probleme sau disfunctii de natura sexuala. Acestia abordeaza atat problemele simple, cat si in cazuri mai complexe pot proceda la psihoterapia de lunga durata. Psihoterapia poate fi individuala sau in cuplu, desfasurata intr-un cabinet specializat. Este analizat istoricul pacientilor, se pune un diagnostic si este alcatuit un plan de interventii terapeutice. 

“Terapia sexuala trateaza deseori problemele de libido, dorinta sexuala scazuta sau insatisfactia sexuala. De asemenea, terapeutul sexual (psihosexologul) consiliaza pacientii cu traume sau care au suferit abuzuri sexuale, cu dificultati in alegerea identitatii de gen, probleme de orientare sexuala, fetisuri, adictii de natura sexuala sau durerile care apar in timpul actului sexual”, declara sexologul Gabriela Marin.

Cand si cum se recomanda terapia sexuala? 

“Medicii au capacitatea de a trata doar pana la un punct problemele de natura sexuala. Cand isi dau seama ca, in ciuda tratamentelor si analizelor facute, situatia nu se amelioreaza, cand se simt depasiti de situatie, medicii trebuie sa trimita pacientul catre un specialist calificat, precum psihosexologul. Este important ca medicii specialişti sa fie in legatura cu terapeutii sexuali pentru a putea face cea mai buna recomandare. Uneori, tratamentul optim este reprezentat de o combinatie intre tratamentul medicamentos si terapia psihologica (terapia sexuala)”, explica sexologul Gabriela Marin. 

Tehnici de interventie din terapia sexuala

Terapia sexuala dispune de o varietate de procedee pentru a ajuta pacientul sa se reconecteze emotional şi sexual cu partenerul sau. Printre strategiile de inceput, in terapia sexuala se regasesc urmatoarele:

  1. Ajutarea pacientului sa-si stabileasca obiective echilibrate si realiste. “Pacientii pot avea nevoie de ajutor in intelegerea mecanismelor sexuale si a ceea ce ii incita in mod personal. Exista situatii in care acestia nu si-au explorat suficient sexualitatea si nu sunt constienti suficient de ea: mimeaza orgasmul, sunt anxiosi, inhibati de propria sexualitate, sau accepta sa se angajeze in actul sexual fara a obtine satisfactie. Este importanta explorarea dorintelor si a lucrurilor care le incita interesul sexual. Informarea in legatura cu disfunctiile sexuale este, de multe ori, primul pas in tratament si ajuta pacientul sa isi defineasca dorintele, scopurile si aşteptarile”, explica sexologul Gabriela Marin. 
  2. Explorarea fanteziilor sexuale. Fanteziile sexuale reprezinta un proces important in restabilirea dorintei. Cercetatorii au stabilit ca multe dintre femei (in special cele implicate intr-o relatie de lunga durata) nu au fantezii sau ganduri de natura sexuala in mod spontan, insa sunt receptive la sex dupa aparitia unor stimuli mentali sau fizici. Sexologul Gabriela Marin recomanda inclusiv folosirea literaturii erotice sau a filmelor pentru sporirea fanteziilor. De asemenea, impartasirea fanteziilor cu partenerul sexual poate imbunatati comunicarea in relatie si poate readuce la viata o activitate sexuala de obicei plictisitoare. 
  3. Identificarea a ceea ce le place din activitatea sexuala. “Analizarea obiceiurilor sexuale, precum momentul zilei, intervalul dintre actele sexuale si modul de exprimare a dorintei poate fi utila pentru terapeut. Acesta poate face recomandari de valoare, in vederea cresterii dorintei sexuale si a satisfactiei in plan sexual”, declara sexologul.
  4. Identificarea reperelor sexuale prin exercitii. “Aceste exercitii sunt create pentru ca pacientul sa rememoreze momentele in care s-a simtit atragator si a avut un nivel optim al dorintei sexuale. Pacientul este incurajat sa isi aminteasca modul in care arata, cadrul concret, aromele, muzica sau mancarea specifica acelor momente si, de asemenea, sa foloseasca aceste repere pentru a se simti atragator si in prezent”, mentioneaza sexologul Gabriela Marin. 
  5. Practicarea exercitiilor de concentrare pe senzatii. “Aceste exercitii comportamentale implica diverse atingeri sau gesturi in cuplu, pentru a le identifica pe cele mai excitante pentru partener. Acestea pot fi atat de natura genitala, cat si non-genitala. De obicei, incep cu masajul fetei, gatului si mainilor si avanseaza pana ajung sa includa actul sexual propriu-zis. De fapt, pentru a reduce anxietatea si sporirea intimitatii, exercitiile nu sunt orientate pe scop, si anume actul sexual, acesta fiind initial descurajat”, explica specialistul. 
  6. Invatarea puterii prezentului. Multi dintre noi au un program foarte incarcat, in incercarea de a face fata cerintelor vietii moderne. Acest lucru poate influenta direct viata sexuala, cei doi grabindu-se in timpul actului sexual fara a se concentra si fara a se bucura de preludiu sau de satisfactia din acel moment. “Femeile cu disfunctii de libido sunt cele mai expuse acestor elemente de stres in timpul sexului. Practica puterii prezentului invata pacientul sa se concentreze pe clipa de fata si pe toate simturile simultan – vaz, auz, miros, atingere si gust – si sa inlature gandurile disturbatoare. Aceasta tehnica este eficienta in special in a ajuta femeile sa constientizeze felul in care corpul lor reactioneaza la stimuli sexuali”, spune specialistul in relatii de cuplu Gabriela Marin. 
  7. Explorarea formelor alternative de exprimare sexuala. Aceasta poate include masajul erotic,  mangaierea, tehnicile de stimulare manuala, orala sau anala, utilizarea jucariilor sexuale si experimentarea unor noi pozitii sexuale. 

  8. Evitarea plictiselii. “Cuplurile de lunga durata cad deseori in rutina sexuala, lipsita de imaginatie si plictisitoare, care poate duce la scaderea dorintei. Sexologul poate oferi sugestii pentru revigorarea vietii sexuale, precum schimbarea locului, carti sau filme, pentru a studia noi tehnici”, este de parere sexologul Gabriela Marin.

Cele mai importante interventii sunt cele specifice tipului de psihoterapie in care psihoterapetul e format si care conduc la rezolvarea “principalelor disfunctii sexuale: disfunctia erectila, ejacularea rapida sau lipsa orgasmului. Cele mai folosite sunt: tehnica de desensibilizare Wolpe, tehnica stop-start a lui Semans, tehnica de relaxare musculara progresiva, hipnoza, tehnica de imagerie ghidata, vindecarea copilului interior si multe, multe altele”, conchide sexologul Gabriela Marin. 

Sursa foto: womenshealthmag.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului