Sex

Divortul raneste si distruge

Despartirea este dureroasa indiferent ca este vorba de sot, de logodnic sau chiar de un prieten bun. Din pacate insa, in cazul unui divort unde sunt implicati si copii, durerea pricinuita de aceasta schimbare este si mai profunda.

Decizia parintilor de a divorta este foarte complicata deoarece, potrivit statisticilor, cei mai multi copii care provin din familii destramate manifesta semne de suferinta, fiind tristi si prezentand stari de anxietate, de furie, de irascibilitate. De aceea, este indicat ca in momentul in care va decideti sa faceti acest pas trebuie sa reflectati o perioada de timp pentru a nu lua decizii pripite.

Copiii sufera cel mai mult

Psihologii sunt de parere ca ranile copiiilor sunt mult mai mari decat ale celor doi parteneri care se despart. Uneori sechelele nu se vad din exterior, dar asta nu inseamna ca ele nu exista. De cele mai multe ori acestea se manifesta prin depresii, izolari, scaderea randamentului la scoala, stari de melancolie.

Totusi, acest lucru nu presupune faptul ca trebuie sa suportati chinuri infernale alaturi de sot/sotie, caci pana la urma cei mici vor observa ca situatia nu este in regula. Pentru ca problemele sa nu apara este important ca dupa divort copilul sa pastreze o relatie buna si stransa cu ambii parinti. Copiii trebuie sa se simta iubiti in continuare si mai ales sa stie ca relatia cu ei nu se va schimba.

Uneori, fostii soti raman intr-o relatie de prietenie , iar copiii se pot bucura de prezenta ambilor parinti. Insa, din pacate sunt cazuri rare, caci se pare ca despartirea oficiala duce la stingerea conflictelor.

Si mediul inconjurator este afectat

Pe de alta parte, se pare ca divortul are impact negativ si asupra mediului inconjurator. Potrivit unui studiu efectuat de catre cercetatorii din cadrul Universitatii de Stat din Michigan, rata ridicata de divort antreneaza cheltuieli energetice suplimentare si cresterea cantitatii de deseuri. Motivul: divortul duce, in general, la mutarea unuia dintre fostii soti si la crearea unui nou camin, de unde o crestere a suprafetelor si echipamentelor pentru locuit.

In anul 2005, persoanele divortate din Statele Unite au cheltuit cu 56% mai multa electricitate si mai multa apa decat persoanele casatorite si cu 61% mai multe resurse energetice decat inainte de separare .

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

  •   2008-04-04
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragomir

Vezi toate articolele

Articole din sex

Sfatul expertului

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala: Comunicarea asertiva si rolul ei in mentinerea relatiilor

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii