Sex

#sex #cuplu #viata sexuala

De ce trebuie sa spui "da" cand e vorba de sex

De cate ori ai refuzat sa faci sex cu el pentru ca nu aveai chef motivand cu "Ma doare capul"? Refuzul sexual intr-o relatie poate avea repercursiuni mai adanci decat crezi.

Dr. Pam Spurr, psiholog britanic specializat in sexualitate, sustine un nou mod de a intelege sexualitatea in cuplu. Autoare a numeroase carti despre sexualitate si cuplu, dr. Spurr sustine ca feminismul a fost dus prea departe si ca multe femei isi pun in pericol relatia refuzand sa mai faca sex cu sotul sau iubitul.

Protestele feministelor din anii 60 si 70 au adus femeilor drepturi egale cu barbatii la locul de munca, dar motto-ul "E corpul tau – faci ce vrei cu el" risca sa le duca pe unele femei in situatia in care iau decizii egoiste unilaterale.

Daca pana acum cativa zeci de ani femeile erau incurajate sa renunte la orice dorinta sexuala si sa se concentreze doar asupra nevoilor barbatului, balanta ar fi acum inclinata prea mult in cealalta parte.

Feminismul a fost un catalizator puternic pentru schimbarea modului de gandire asupra sexualitatii in cuplu. Revolutia sexuala a afectat puternic un concept pe care dr. Spurr il considera important: compromisul sexual.

Unii oameni cred ca, deoarece sexul este ceva extrem de personal si intim, lipsa de compromis este justificata. Psihologul sustine insa ca datorita naturii sexului, el trebuie explorat in cuplu. Prin analiza diferentelor intre dorintele partenerilor si gasirea unei cai de mijloc, multe cupluri isi intaresc atasamentul emotional.

Femeile care refuza sa faca compromisuri in viata sexuala cu partenerii lor au sanse mult mai mari de a-si pierde relatia si legatura emotionala.

Indemnul doctoritei la compromis sexual nu vizeaza situatiile in care femeia tocmai a nascut sau este in doliu, nici pe cele in care barbatul insista agresiv cu avansurile sexuale. Sa respingi un barbat, in mod repetat, doar pentru ca poti, este insa o reteta pentru dezastru.

 

Cariera si copiii, dusmanii sexului

 

Cele mai des invocate motive atunci cand femeile nu vor sa faca sex sunt cariera si oboseala dupa o zi petrecuta ingrijind copiii.

Cariera, devenita unica prioritate, iti poate afecta grav viata sexuala in cuplu, spune dr. Spur. Atunci cand muncesti de dimineata pana seara, cheful de sex dispare, iar partenerul tau se va simti ignorat.

Alte femei renunta la sex dupa ce fac unul sau mai multi copii. Psihologul atrage atentia asupra faptului ca o casnicie fara sex poate face barbatul sa se simta emasculat si lipsit de iubire.

Experienta doctoritei cu foarte multe femei care si-au pus propriul interes inaintea sotului, a facut-o sa sustina ca, de multe ori, barbatii nu au avut de ales in decizia de a incheia relatia.

Absenta compromisului sexual este echivalenta, in viziunea psihologului, cu excluderea barbatului dintr-o relatie in care ambii parteneri ar trebui sa fie egali .

Femeile care isi pierd interesul pentru sex si refuza sa raspunda avansurilor sotului care nu intelege ce s-a schimbat, gresesc de multe ori, spune dr. Spurr. Stabilirea regulilor relatiei unilateral fara nicio negociere duce, aproape intotdeauna, la distrugerea relatiei.

 

Partenerii trebuie sa aiba drepturi egale

 

Prin experienta cu pacientii sai, psihologul a observat cum unele femei au hotarat ca merita sa invete sa faca compromisuri cand e vorba de sex, in timp ce altele au refuzat sa-si schimbe pozitia. Toate au suferit, fie din cauza aventurilor barbatului, fie din cauza despartirii pe care nu si-o doreau. Dar consecintele sunt, intotodeauna, mai grave pentru femeile care refuza sa faca compromisuri.

La fel cum deciziile despre destinatia de concediu sau modul in care sunt cheltuiti banii se iau impreuna, si discutiile despre dorintele si nevoile sexuale sunt necesare.

Atunci cand femeia spune "Nu, e corpul meu si nu e loc de compromisuri", acest lucru nu ii da putere, doar o duce catre finalul relatiei.

In loc de abordarea egoista , trebuie acceptata premisa ca ambii parteneri trebuie sa aiba drepturi egale pentru ca relatia sa functioneze si sa-i faca pe amandoi fericiti.

Chiar daca nu ai chef sa faci sex, la fel cum nu ai chef sa-ti vizitezi socrii , fiecare fateta a unei relatii trebuie ingrijita, daca vrei ca ea sa reziste pe termen lung, spune dr. Spurr.

 
"Sa respingi un barbat, in mod repetat, doar pentru ca poti, este o reteta pentru dezastru", dr. Pam Spurr
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare