Sex

#controlul nasterilor #contraceptive #pilule #anticonceptionale

Ce se intampla cand renunti la anticonceptionale

Indiferent care este motivul pentru care renunti sa mai iei pilule contraceptive, vei observa anumite modificari surprinzatoare la nivelul corpului tau. Unele transformari vizeaza dispozitia, altele inclusiv aspectul fizic. Din fericirea, majoritatea sunt temporare.

 

Anticonceptionalele functioneaza in principal prin doua mecanisme. Estrogenul si progesteronul previn ovulatia, ingrosand mucoasa cervicala care actioneaza ca o bariera, impiedicand spermatozoizii sa urce in tractul reproductiv si sa fertilizeze ovulul. Pastilele contraceptive orale au concentratii diferite ale acestor hormoni si, in cele din urma, efecte diferite pentru fiecare femeie.

Fiecare femeie experimenteaza diferit contraceptia cu pilule, insa in continuare iti vom spune ce se poate intampla cu corpul tau atunci cand renunti la anticonceptionale.

Sarcina imediata

Odata ce renunti la anticonceptionale cresti sansele de a ramane insarcinata. Astfel, poti ramane gravida chiar cu urmatoarea ovulatie, care apare la 7-10 zile de la ultima pilula.

Modificari ale aspectului pielii

Renuntarea la anticonceptionale poate provoca acnee sau, din contra, poate imbunatati aspectul pielii. Astfel, daca inainte de a lua contraceptive aveai un ten acneic, iar dupa ce ai inceput sa iei pilule, pielea a devenit mai clara, mai frumoasa, sansele sunt ca odata ce inchei acest tratament sa revii la aspectul initial al tenului.

Crampe abdominale

Odata cu reinceperea ovularii e posibil sa simti dureri in partea inferioara a abdomenului si in spate. Este vorba despre crampele asociate momentului ovulatiei. Pilulele de control al nasterilor suprima ovulatia, astfel incat aceasta durere a disparut pe perioada tratamentului cu anticonceptionale.

Apetit sexual crescut

Pentru unele femei, controlul asupra nasterilor prin intermediul pilulelor scade comportamentul sexual, deoarece hormonii naturali testosteron, estrogen si progesteron sunt suprimati. In mod ironic, renuntarea la pastilele contraceptive nu inhiba apetitul sexual, ci il sporeste. In absenta anticonceptionalelor, libidoul creste si, implicit, si numarul raporturilor sexuale.

Scade circumferinta bustului

Unele femei sustin ca sanii lor devin usor mai mari atunci cand incep sa ia anticonceptionale. Acest lucru este temporar, deoarece, odata ce ai renuntat la pilule, sanii revin la dimensiunea lor obisnuita. Sanii nu mai retin lichid, deci dimensiunea sutienului poate scadea.

Menstruatii mai abundente

Unele femei au parte de menstruatii mai abundente si mai dureroase odata ce renunta la anticonceptionale. Este, de obicei, cazul femeilor care au descoperit faptul ca pilulele le-au usurat menstruatia.

Cicluri neregulate

Daca atunci cand iei contraceptive, ciclul menstrual merge ceas, odata ce renunti la ele menstruatia ar putea redeveni neregulata, mai ales in primele cateva luni, din cauza dezechilibrarii hormonale.

Schimbari de dispozitie

Cercetari psihiatrice recente au constatat ca femeile care au luat pilule contraceptive au prezentat un risc crescut de depresie comparativ cu femeile care nu au folosit anticonceptionale, astfel ca renuntarea la aceste pastile ti-ar putea creste buna dispozitie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii