Sex

#cuplu #terapie #relatie #cearta

Cand este cazul sa apelezi la terapia de cuplu

Crize de gelozie , certuri aprinse si tentatia de a avea o aventura...sunt cateva dintre motivele care necesita consultarea unui specialist in probleme de class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ cuplu " title="cuplu">cuplu . In momentul in care neplacerile survin in relatia conjugala, primul reflex consta in mod natural in a incerca sa le rezolvi de unul singur. Totusi, sunt momente in care este imposibil sa iesi singur/a din aceasta situatie deloc placuta.
Inainte ca situatia sa se inrautateasca si conflictele sa ia amploare, este indicat sa consulti un terapeut in probleme de cuplu. Intervenind din timp, adesea este posibil sa se salveze o relatie pentru ca increderea este inca intacta si nicio persoana nu este grav afectata. Constientizarea profunda a problemelor de cuplu poate fi determinanta pentru relatia conjugala, cat si pentru tine personal.
Ce vulnerabilitati se ascund in spatele acestor reactii virulente provocate de certuri? Cat de mult te face sa suferi aceasta situatie? A cui este vina in disputele provocate? Cele mai bune raspunsuri le gasesti cu siguranta in cadrul unei sedinte de terapie de cuplu.
Cum se desfasoara o sedinta de terapie
  • Sedinta incepe printr-o simpla conversatie, cu specialistul, la care participa ambii parteneri;
  • Urmeaza o discutie individuala intre fiecare membru al cuplului si terapeutul;
  • La a treia intalnire, partenerii sunt invitati impreuna pentru a asculta feed-backul specialistului vizavi de intalnirile anterioare. In timpul acestei conversatii, sunt dezbatute si concluziile terapeutului;
  • Specialistul va analiza partea de suferinta legata de experienta personala a fiecaruia care se rasfrange asupra relatiei de cuplu, pentru a dezlega esecurile succesive sau comportamentele recidivante;
  • Terapia se desfasoara pe perioada a 8-12 intalniri, in general pe durata a doua saptamani. Se vor dezbate probleme de orice natura.
Ce tip de probleme are cuplul care apeleaza la un terapeut
Natura problemelor variaza enorm pentru ca fiecare cuplu este diferit. In principiu, se poate spune ca se discuta cel mai des despre: lipsa comunicarii in cuplu, dispute frecvente sau constante, nevoi emotionale nesatisfacute, dificultati financiare si conflicte legate de copii.
Anumite cupluri care merg la terapeut, apeleaza la acesta nu pentru ca problemele lor sunt foarte diferite de ale altora, ci fiindca sunt incapabili sa si le rezolve singuri. Aceasta incapacitate poate proveni uneori dintr-o acumulare de frustrari sau deceptii. Unele cupluri consulta un specialist din cauza unor crize, cum ar fi o aventura extra-conjugala sau diminuarea afectiunii si a tandretii, un eveniment grav cum ar fi o boala grava sau disparitia unei persoane dragi.
Copiii participa la terapia de cuplu?
Terapia de cuplu, asa cum indica si numele, vizeaza doar cuplul. Din pacate insa, copiii pot fi direct sau indirect afectati de problemele parintilor. De exemplu, anumiti copii pot suferi de tulburari anxioase sau alte probleme de socializare. In ajutorul acestora vine terapia familiala care include atat partenerii cuplului, cat si copiii.
Diferenta dintre terapia de cuplu si terapia sexuala
Terapia de cuplu pune accent pe toate componentele cuplului, in timp ce terapia sexuala trateaza in mod particular disfunctiile sexuale. Pentru ca numeroase cupluri acorda o importanta mare calitatii raporturilor sexuale, terapia de cuplu abordeaza problemele sexuale. Se poate intampla ca partenerii sa aiba o relatie satisfacatoare pe toate planurile, in afara de cel sexual. In acest caz, consultarea unui specilist se dovedeste de un real ajutor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare