Sex

#parteneri #relaxare #frica #boli #beneficii #sex

Beneficiile intimitatii sexuale asupra sanatatii

Pe langa placerea pe care o declanseaza, o partida reusita de sex are o multime de alte beneficii asupra fizicului si psihicului uman. Intimitatea sexuala, legatura emotionala care se creeaza intre doi parteneri, contribuie la intarirea sistemului imunitar si determina o stare generala de fericire, ambele asociate cu o speranta mai mare de viata. Afla, in continuare, mai multe despre beneficiile pe care intimitatea sexuala le are asupra sanatatii!

1 Intimitatea sexuala reduce stresul

Intimitatea sexuala si emotionala dintre doi parteneri intr-un cuplu stabil contribuie la reducerea nivelului de stres resimtit. Astfel, apropierea sexuala determina intarirea conexiunii intime intre parteneri, care are drept consecinta relaxarea mentala si fizica.

Explicatia consta in faptul ca, in timpul orgasmului, organismul elibereaza oxitocina, un hormon care relaxeaza si imbunatateste starea de spirit.

2 Intimitatea sexuala iti protejeaza inima

O viata sexuala implinita are beneficii si asupra sanatatii inimii. Pe langa faptul ca sexul, ca activitate fizica, contribuie la ameliorarea circulatiei sangvine si la reducerea nivelului de colesterol "rau" (LDL), intimitatea sexuala stabilita intre parteneri, increderea si starea de bine pe care aceasta le ofera contribuie la mentinerea sanatatii inimii.

Efectul ar putea fi legat de reducerea cantitatii de cortizol, hormon care are o influenta negativa asupra inimii, secretat in situatii stresante sau in urma unor accese de furie.

3 Intimitatea sexuala iti intareste sistemul imunitar

De altfel, intregul organism are de castigat de pe urma unei vieti sexuale satisfacatoare. Intimitatea sexuala, sustine dr. Paul Pearsall de la Spitalul Beaumont din Detroit, SUA, ofera o protectie naturala impotriva bolilor care pot afecta organismul, prin intarirea sistemului imunitar.

Apropierea fizica si sufleteasca, sentimentul de a iubi si de a fi iubit determina transformari notabile la nivelul creierului, prin secretia in cantitati sporite a unor hormoni (precum oxitocina) si a unor neurotransmitatori (ca endorfinele, dopamina si serotonina) care contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate si grabesc vindecarea, in cazul unor leziuni ori boli.

In sprijinul acestei teorii vine si un studiu realizat in cadrul Universitatii Wilkes din Pennsylvania care a dezvaluit ca persoanele care intretin raporturi sexuale de una-doua ori pe saptamana prezinta un nivel cu 30% mai ridicat de imunoglobulina A, un anticorp responsabil pentru intarirea sistemului imunitar.

Acelasi studiu insista asupra faptului ca nu actul sexual in sine determina producerea acestui anticorp in cantitati mai mari, ci intimitatea sexuala si emotionala, sentimentul de siguranta si de iubire resimtit de parteneri.

4 Intimitatea sexuala indeparteaza frica

Frica este o emotie care poate fi tinuta sub control prin intermediul intimitatii sexuale. Corelatia dintre intimitatea sexuala dintre doi parteneri si reducerea starii de teama, cu precadere in contexte sociale, a fost descoperita de cercetatorii de la National Institute of Mental Health, SUA.

Acestia au stabilit ca oxitocina influenteaza pozitiv amigdala de la nivelul creierului si raspunsul acesteia la stimulii care declanseaza reactia de frica, prin imbunatatirea nivelului de incredere pe care il resimte un individ in raport cu altul. Specialistii apreciaza ca aceasta descoperire este cu precadere utila in tratarea unor boli precum schizofrenia, dar si a fobiilor.

Foto:shivemagazine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare