Relatii

#pantofi komodos #komodos #obiceiuri despartire #despartire

Suferi dupa despartirea de iubit? Cumpara-ti pantofi in locul mancarii

Despartirile amoroase iti dau peste cap intreg organismul si determina schimbari in stilul de viata, in urma carora sanatatea ta se degradeaza si mai mult. Socul, negarea, supararea, angoasa, furia, sentimentul de vina, neputinta, frica de viitor si deprimarea sunt cauze frecvente ale tulburarilor alimentare dupa despartire, insa vestea buna este ca poti trece mai usor peste toate neplacerile prin terapia de retail, mai exact prin shoppingul de pantofi.


De ce te ingrasi dupa despartire

Devastate de despartire, cele mai multe femei isi gasesc alinarea in mancare si consuma doar alimente procesate. Marina Pearson si Debra Smouse, doua experte in dezvoltare personala si relatii, sustin ca principala problema post-despartire a femeilor este aceea ca nu-si pot controla pornirile si pun acest fapt pe seama dereglarilor chimice care se produc in organism in perioade de stres maxim.

“Corpul si mintea sunt interconectate, asadar este logic ca atunci cand ai o mare suparare, organismul tau sa reactioneze. Primul lucru pe care corpul tau il face dupa despartire este sa secrete mai multa adrenalina si mai mult cortizol. Un nivel crescut de cortizol duce la cresterea glicemiei, scaderea calciului din oase, acumularea de tesut adipos si pierderea masei musculare”, spune Smouse.

In plus, stresul si deprimarea de dupa despartire duc si la cresterea nivelului de insulina, astfel ca aproape tot ce mananci se transforma in depozite adipoase. Si ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, suferi si de insomnii, ceea ce inseamna ca organismul tau produce o cantitate mai mare de hormon responsabil pentru cresterea apetitului.

Chipsurile, inghetata, fast food-ul, dulciurile, pizza si mancarurile de suflet cu multe calorii si grasimi (macaroane cu branza, de exemplu) se numara printre alimentele cel mai des consumate dupa despartire. La acestea se adauga si consumul ridicat de bauturi alcoolice, in special de vin.

Nu este de mirare ca dupa suferinta provocata de o despartire ajungi sa te ingrasi rapid si sa-ti pierzi increderea in propria persoana.

Shoppingul, solutia pentru a-ti redobandi buna dispozitie si silueta

Poti evita consumul de calorii negative prin sesiuni de shopping. Mai multe studii si cercetari realizate in ultimii ani arata ca shoppingul este o adevarata terapie pentru femeile care sufera din dragoste.

Pe langa faptul ca iti ofera posibilitatea de a-ti recastiga increderea in tine, aceste mici placeri vinovate te binedispun instant si-ti iau gandul de la mancare, deci te ajuta indirect sa-ti recapeti silueta din vremurile bune.

Un studiu realizat de compania Quidco din Marea Britanie, pe un esantion de 2000 de femei, arata ca doamnele care tocmai au trecut peste o despartire sunt tentate sa-si cumpere mai multe lucruri decat cele care nu au trecut recent printr-o astfel de experienta.

Pe primele locuri in topul preferintelor se numara pantofii, urmati de accesorii si haine.

Shoppingul de pantofi, terapia cu zero calorii

In general, dupa despartire, femeile cauta sa-si cumpere acele lucruri care simt ca le lipsesc si prin care au senzatia ca isi pot recapata stima de sine. Nu este de mirare ca pantofii de dama sunt primii pe lista de achizitii.

“Pantofii de dama si gentile (accesoriile in general) suscita mai mult interes in randul femeilor nesigure pe ele, care tocmai au trecut printr-o despartire, intrucat le fac sa se simta mai atragatoare din punct de vedere fizic, insa fara a le pune in valoare corpul. Prin comparatie, o pereche de pantaloni sau o bluza tinde sa atraga atentia asupra siluetei, de aceea nu reprezinta o nevoie atat de mare precum nevoia de pantofi”, explica Jessica Boyce, coordonatoarea unui studiu comun al Universitatii din Canterbury (Noua Zeelanda) si Universitatii din Alberta (Canada).

Conform cercetatoarei Suzanne Ferris, autoarea cartii “Footnotes: On Shoes”, pantofii, mai ales pantofii din piele de buna calitate, activeaza o anumita zona din creier responsabila pentru productia hormonilor fericirii – dopamina si serotonina.

Aceiasi hormoni sunt secretati intr-o cantitate mai mare si atunci cand te indragostesti, cand ai o reusita personala foarte importanta sau atunci cand mananci o bucatica din ciocolata preferata.

Asadar, incaltamintea de dama reprezinta o modalitate de alinare a suferintei, nu ingrasa si nu-ti scad stima fata de propria persoana. Dimpotriva, te ajuta sa-ti revii mai repede si sa te pregatesti corespunzator pentru o noua etapa in viata ta, aceea in care te simti din nou atragatoare si sexy si esti dispusa sa cauti iar fericirea in dragoste.

Exista si o alta explicatie stiintifica care dezvaluie de ce sunt tentate femeile sa-si cumpere pantofi din piele dupa o despartire si anume faptul ca acest gest stimuleaza activitatea cortexului prefrontal, zona din creier responsabila pentru controlarea dorintei de a colectiona lucruri.

Unele femei colectioneaza truse de machiaj, altele colectioneaza obiecte decorative, iar cele mai multe colectioneaza pantofi si haine.

Shoppingul de pantofi trateaza depresia

Shoppingul de pantofi de dama, la fel ca si cel de haine, grabeste vindecarea de depresie si iti confera o stare de bine pe termen lung. Pentru ca efectele sa fie mai bune si mai rapide, poti apela inclusiv la un terapeut sau la un psiholog.

Pana cand decizi ca este momentul sa cauti ajutor specializat, poti trece mai usor peste despartirea de iubit daca intri pe Komodos.ro. In acest univers cochet, gasesti sute de modele de pantofi din piele cu toc sau pantofi cu talpa joasa, sandale senzationale, balerini comozi si botine sexy, toate pregatite sa-ti aline supararea si sa-ti creasca increderea in tine. Comanda-ti acum pantofii preferati pe culoarea si tipul de piele dorite de tine!



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului