Relatii

#studiu vecini Europa #romani vecini #vecini

STUDIU Romanii, printre cei mai artagosi vecini. Care sunt motivele de cearta

Cei mai predispusi europeni sa se infurie in interactiunea cu vecinii sunt turcii (75%), urmati de romani (73%) si de cehi (72%), arata un studiu realizat de E.ON si Kantar EMNID, citat de Ziarul financiar.

In cadrul studiului, intitulat „Traind in Europa“, au fost chestionate aproximativ 8.000 de persoane din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Ceha, Romania, Suedia, Turcia si Ungaria in luna decembrie 2016.

Pe ce se cearta vecinii Europei

Pentru toate tarile chestionate, cu o medie de 42%, marul discordiei âl reprezinta zgomotul. La o mare distanta, 14% dintre cei chestionati plaseaza pe locul doi motivul vecinilor curiosi si nepoftiti, iar locul al treilea le revine animalelor de companie, care sunt percepute ca fiind deranjante. Gratarele, despre care se crede deseori ca sunt motive de certuri, se situeaza mai jos in lista, pe locul opt, in cadrul sondajului de opinie (4 procente), disputele fiind mai degraba cauzate de blocarea accesului la locurile de parcare, de zgomotul motoarele automobilelor lasate pornite, de mirosurile neplacute si de gardurile de sarma dintre case. „Adevarul“ a stat de vorba cu psihologii pentru a afla care sunt cauzele care duc la iscarea disputelor intre persoanele care impart acelasi bloc sau aceeasi strada si cum ar putea fi aplanatele conflictele.

Psihologul Keren Rosnera declarat pentru Adevarul.ro ca proximitatea, lipsa intimitatii, individualismul, invidia si faptul ca nu ne putem muta de fiecare data cand nu ne plac vecinii, dau nastere conflictelor.

Anul trecut, o cercetare a Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca 4 din 10 romani sunt convinsi ca au dusmani, iar cei mai aprigi sunt vecinii, acestia fiind aratati cu degetul de 35% dintre cele 950 de persoane care au participat la studiu. Expertii pun acest fapt pe seama interactiunilor dese, prilej in care sunt observate lucruri suparatoare sau aspecte care starnesc invidia.

Sursa foto: claimfame.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare