Relatii

#relatie parinti #familie #parinti

Inca locuiesti cu parintii? 5 secrete ale unui trai armonios

Peste 44% dintre romanii cu varste de pana la 34 de ani locuiesc cu parintii. Statistica ne plaseaza pe primele locuri in Europa, arata datele Eurostat. Cei mai multi tineri spun ca banii nu le sunt suficienti pentru a inchiria nici macar o garsoniera in care sa locuiasca impreuna cu partenerul/a de viata.

 

Cei mai multi dintre parinti continua sa isi vada odraslele ca pe niste copii, chiar daca acestea au trecut demult poate chiar si de 30 de ani. Din acest motiv, au tendinta de a se implica foarte mult in viata copilului lor ajuns adult.

Cum faci totusi sa nu ajungi la disperare intr-un astfel de mediu in care esti mereu sub lupa alor tai? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa tii lucrurile sub control:

1. Stabiliti limite

Parintii au camera lor si tu probabil ai camera ta. Sunt spatii private pe care trebuie sa vi le respectati reciproc. Mama ta trebuie sa inteleaga faptul ca apreciezi gestul sau de a-ti strange hainele pentru a le pune la spalat, dar e de preferat sa nu iti scotoceasca ea prin lucruri, ci sa o faci chiar tu. Stabileste aceste limite teritoriale cu parintii tai. In definitiv, camera ta trebuie sa fie locul unde sa te poti retrage atunci cand ai nevoie de putin timp al tau.

2. Spune Stop intrebarilor indiscrete

Cata vreme locuiesti in aceeasi casa cu parintii, va fi destul de greu sa ii convingi ca nu trebuie sa le dai raportul asupra a ceea ce faci la orice ora din zi si din noapte. Si in acest caz rebuie sa existe niste limite. Parintii sunt tentati sa te intrebe unde mergi, cu cine, la ce ora te intorci. E un obicei ramas de pe vremea cand erai de-o schioapa. Dar, stii vorba reclamei: „Parintii – cum ti-i cresti asa ii ai”. Cu alte cuvinte, mai spune-le din cand in cand ceea ce faci, dar nu chiar de fiecare data, caci se invata.

3. Fa gesturi mici, dar importante

Tratati-va precum colegii de camera. Ajutati-va reciproc. Da tu cu aspiratorul din proprie initiativa, telefoneaza-i mamei pentru a o intreba ce are nevoie de pe la supermarket. Fa gesturi mici, menite sa creeze armonie in casa.

4. Gatiti separat din cand in cand

Sa stai cu parintii ar putea fi extrem de comod. Mama va fi cea care se va ingriji intotdeauna sa nu-ti lipseasca nimic din frigider, ea iti va gati toate felurile de mancare preferate. Din cand in cand, ai putea veni tu cu initiativa prepararii cinei sau poti chiar sa iei masa in oras ori sa mananci la alte ore decat o fac ei. Nu e un spirit de fronda, ci in felul acesta ii faci sa inteleaga ca nu esti 100% dependent de ei.

5. Petrece-ti weekendurile departe de casa

Ia-ti geanta in spate si pleaca de acasa in weekenduri. Si asta pentru ca traiul impreuna cu parintii de la o anumita varsta incolo poate deveni coplesitor. De aceea, bucura-te de o zi doua in care sa nu iti impui niciun fel de limita. Te vei intoarce mult mai tolerant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare