Relatii

#dansuri cuplu #dansuri populare #dansuri

Dansul popular romanesc, o traditie care nu se invecheste niciodata

In plina era a vitezei, a modernizarii, a accesului la internet si a unei intregi lumi fara granite, mentinerea si promovarea identitatii culturale este poate mai importanta ca oricand. Daramarea granitelor nu este un motiv de denationalizare ci dimpotriva, o oportunitate de schimburi culturale care sa imbogateasca si sa se ajute la promovarea diversitatii. Putine acte artistice au un impact la fel de puternic in ceea ce priveste identitatea culturala precum dansurile populare. A participa la cursuri dans popular inseamna a reintra intr-o conexiune sanatoasa cu traditia, obiceiurile si identitatea proprie si este una dintre cele mai frumoase metode de expresie a iubirii pentru tara, sau zona de provenienta.

Farmecul diversitatii

Dansurile populare romanesti sunt extrem de apreciate la festivalurile si manifestarile culturale internationale intocmai pentru incredibila diversitate dintre diversele stiluri de dansuri regionale. In functie de zona tarii, exista dansuri mai simple sau mai complexe, dansuri pentru ocazii speciale si dansuri ridicate aproape la rang de ritual insa toate pastreaza o simplitate si un simt al ritmului ce le ajuta sa se integreze armonios in ideea generala de dansuri populare romanesti.

Intocmai aceasta diversitate a inspirat scolile de dans de top precum Stop and Dance sa adauge cursurile de dansuri populare in programul de servicii oferite, atat pentru continuarea traditiei cat si pentru ca aceste tipuri de dans sunt perfecte pentru orice tip de dansator, indiferent de varsta si de nivelul de experienta.

Dansurile populare, nelipsite de la petreceri

Chiar daca in general Romania avanseaza cu pasi repezi pe calea modernismului si incepe sa lase in spate traditii ce ar trebui prezervate cu mult mai multa grija, dansurile populare sunt acea latura a folclorului care reuseste sa ramana prezenta in mai toate evenimentele importante din viata romanilor. La nunti, la botezuri, la petreceri si sarbatori este aproape imposibil ca atunci cand se aduna un numar mare de oameni sa nu se joace macar o hora, o batuta sau o invartita.

Aceste stiluri de dansuri sunt expresia pura, a bucuriei, energiei si poftei de viata iar romanii le danseaza si le indragesc instinctiv.

A participa la cursuri de dans popular este doar un alt mod de a duce mai departe aceste traditii. Pentru ca dansurile populare nu au varsta si pot fi dansate de oricine, bunici si nepotii, parintii si copii pot participa impreuna si reinvata unii de altii ce inseamna bucuria sincera de expresie prin dans.

Cursurile de dans popular la o scoala de dans pot fi si o ocazie ideala pentru pregatirea unui moment unic, un moment de reintoarcere la traditie in cadrul unor evenimente importante precum nuntile sau botezurile.

Dansurile populare pentru evenimente

Se pune mare accent in ultimul timp pe momentul primului dans care deschide petrecerea de nunta si pe modul in care acesta reflecta personalitatea mirilor. Trendul nou aparut in Romania ce capata rapid popularitate nu este de fapt, nici o noutate. Nunta traditionala romaneasca era un moment in care muzica si dansul erau parte integrata. Dansul dintre miri, dansul miresei, dansul mirenilor, toate aceste manifestari ale identitatii culturale care au inceput sa se piarda odata cu modernizarea incep sa se reintoarca in variante usor modificate insa nu mai putin spectaculoase.

Tot mai multi viitori miri se prezinta la scoala de dans pentru a lua cursuri de dans popular in locul cursurilor oferite special pentru Primul Dans, in intentia de a integra traditia zonei din care vin, sau a zonei din care le vin parintii, in momentul atat de special al petrecerii de nunta.

De obicei, coregrafiile pentru dansurile populare executate de miri sunt usor modificate si sunt gandite astfel incat sa inceapa intre cei doi dar sa integreze rapid intreaga petrecere in hore sau grupuri de cateva zeci de persoane.

Instructorii de dans popular declara ca de multe ori, marai care au astfel de planuri pentru petrecerea de nunta se prezinta la cursuri de dans popular nu singuri ci in grupuri, adesea impreuna cu nasii, parintii sau domnisoarele si cavalerii de onoare. Se pot realiza momente extraordinare astfel, punand in scena coregrafii complexe care pastreaza si transmit mai departe traditia fara a contrasta cu restul evenimentului.

Cursurile de dans popular se adapteaza vremurilor in care traim insa idea principala, spiritul din spatele acestor manifestari, bucuria pentru dans, simplitatea si ritmicitatea pasilor vor ramane mereu neschimbate si nu se vor invechii niciodata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare