Relatii

#relatie toxica #relatii toxice #relatie #relatii

Cum stii ca te afli intr-o relatie toxica

Majoritatea oamenilor sunt capabili sa identifice relatiile disfunctionale ale altora, dar, precum in pilda cu paiul din ochiul altuia si barna din propriul ochi, le este greu sa vada semnalele de alarma din propriile relatii. Se ajunge, astfel, la legaturi toxice, care ne fac rau. Si totul pentru ca trecem cu vederea comportamente nepotrivite, carora le gasim mereu scuze si despre care refuzam sa vorbim cand se petrec in "curtea" noastra.

Relatie sanatoasa vs. relatie toxica

O relatie sanatoasa este aceea in care te simti in siguranta, iubit/a si respectat/a, fara sa ai vreun motiv sa te indoiesti; este acea relatie in care nu trebuie sa cauti metode de a spune ceva fara sa il superi pe celalalt, chiar si cand vine vorba despre emotii negative.

Prudenta excesiva in comunicarea cu jumatatea ta, reprimarea emotiilor si a sentimentelor ajung sa otraveasca, in timp, orice relatie.

Primele semnale ale unei relatii toxice

Toxicitatea unei relatii poate fi uneori greu de identificat sau poate pur si simplu te faci ca nu vezi semnele. Cand nu mai tii minte cine esti si ce vrei, cand pui mereu nevoile celuilalt mai presus de nevoile tale, cand este mai usor sa accepti comportamente nepotrivite pentru ca te temi mai mult de despartire si singuratate, acea relatie are toate elementele unei legaturi toxice, nepotrivite.

Partenerul care se simte mereu sub presiune il alimenteaza pe cel care genereaza toxicitatea. Criticile repetate, suspiciunile permanente, minciuna, controlul dau posesivitatea, toate incununate de manipulare emotionala, sunt ingredientele "perfecte" ale unei legaturi bolnave, care de obicei este greu de corectat.

Daca esti intr-o relatie cu cineva care te face mereu sa crezi ca este ceva in neregula cu tine, singura solutie este sa fugi, avertizeaza psihologii. Astfel de atitudini nu se corecteaza si lucrurile nu pot sa mearga decat spre rau; chiar daca mai aveti si perioade bune, acestea sunt menite doar sa sporeasca neincrederea in sine a partenerului abuzat (toxicitatea comportamentului unuia dintre parteneri este o forma de abuz).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare