Relatii

#despartire cuplu #iubire #cuplu #despartire

Cum iti iei adio de la partener/a. Sfaturi de la psihologi

Despartirea nu este usoara pentru nimeni! Unele persoane reusescu sa isi ia ramas-bun in mod cordial, iar altele transforma sentimentul de iubire in ura, invidie, gelozie, apar reprosurile, nesiguranta, minciuna, cuvintele dure si, inevitabil, suferinta.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, majoritatea oamenilor nu stiu sa gestioneze acele emotii, se lasa dusi de reactiile primare, calca totul in jurul lor si din dorinta de a-si alina durerea, ajung sa raneasca persoana iubita.

“Atunci cand iubirea „dispare”, o lasam sa se transforme intr-un monstru care pune la pamant multe suflete odata calde si deschise. Acest „monstru” in care lasam iubirea sa se schimbe, raneste inimi si le face sa nu se mai deschida. Cu totii am plans, cu totii am suferit din iubire si unii dintre noi poate inca o facem. Este pacat totusi, ca odata ce ai iubit o persoana, sa calci totul in picioare in momentul in care s-a stins si ultima flacara a iubirii pe care, la un moment dat, o simteati amandoi. Atatea suflete ranite, atata suferinta si tristete in ochii unor oameni, totul din cauza faptului ca nu stim sa gestionam lucrurile atunci cand iubirea dispare. Nu stim cum sa crestem iubirea, cum sa avem grija de ea si nu stim cum sa il ascultam pe cel de langa noi. Comunicarea sincera, deschisa si fara acuze, ci din intelegere si respect reciproc, ar putea scuti oamenii de multa durere. Daca totusi nu reusim sa ajungem la un numitor comun, in mod pasnic, intotdeauna vom avea nevoie de un mediator, o a treia persoana care sa ne ajute sa intelegem ce simtim si de ce simtim asta. Poate fi un prieten, un parinte, un frate sau chiar un psiholog”, afirma psihologul Andra Tanasescu, vice presedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog si Trainer NLP.

Mesajul psihologului Andra Tanasescu pentru femei

Specialistul in relatii ne cuplu sfatuieste femeile ca, in loc sa invinovateasca barbatul de langa ele, in loc sa calce in picioare un suflet bun si cald, sa fie cerebrale si sa poate o discutie deschisa, din inima. “Barbatii reactioneaza intotdeauna ofensiv daca sunt atacati, au reprosurile pregatite daca simt un pericol. Dragele mele, tratati-l cu respect pe omul pe care l-ati iubit candva. Poate nu o sa il faca sa se simta mult mai bine pe moment, dar cu siguranta ii va fi mai bine pe viitor. Va avea curajul de a se deschide din nou in fata unei iubiri viitoare. Nu ii luati sansa asta, doar pentru ca n-a mers cu voi. Dati-i curajul si increderea ca poate iubi si ca mai poate fi iubit din nou. Veti vedea ca, atunci cand va veti intalni intamplator pe strada, va va privi in ochi fara resentimente si isi va aduce aminte de toate clipele frumoase petrecute impreuna”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Mesajul psihologului Andra Tanasescu pentru barbati

“Dragii mei, femeile sunt fiinte sensibile, emotive, orice repros le va distruge pe interior. Femeile pun mult mai repede la suflet decat barbatii. Aveti grija de iubirea unei femei. Asa cum si voi sunteti capabili de a simti profund durerea, fiti constienti ca si ele simt. Daca nu va mai este bine in relatia voastra, daca nu va mai ofera ce aveti nevoie, atunci spuneti-i cu inima deschisa si vedeti-va de drum. Nu stati acolo, ca masura de siguranta, ca poate nu gasiti ceva mai bun, nici ca sa „o protejati” pe ea. Isi va reveni, doar aratati-i ca barbatii merita respectul si increderea lor. Tratati-le cu acelasi respect si iubire cu care ati vrea si voi sa fiti tratati. Aratati-le ca sunteti un barbat de admirat si ca sunt si alti barbati care merita increderea si iubirea lor”, explica Andra Tanasescu, trainer NLP si specialist in psihologia relatiilor de cuplu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Top

Sfatul expertului