Relatii

#casnicie #mariaj #cuplu #parteneri

5 lucruri pe care nu le stiai despre casnicie

Cele mai fericite mariaje sunt acelea intre cei mai buni prieteni sau resentimentele apar repede in cuplurile care nu fac treburile casnice impreuna, enumara site-ul „Business Insider“ cateva dintre lucrurile pe care este bine sa le stim cand vine vorba despre casnicie.

 

1. Faza de„ indragosteala“ dureaza aproximativ un an

Faza lunii de miere nu dureaza o vesnicie. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Pavia din Italia, aceasta dureaza in jur de un an. Dupa aceasta perioada, sentimentele profund romantice incep sa scada. Helen Fisher, psiholog si specialist in relatii, spune ca nu este clar cand aceste sentimente incep sa paleasca, dar acest lucru se intampla din cauza unor „motive evolutive bune“, deoarece „este greu pentru metabolism sa petreci atat de mult timp concentrandu-te asupra unei persoane, mai ales in acea stare crescuta de anxietate“.

2. Cele mai fericite mariaje sunt acelea intre cei mai buni prieteni

Biroul National de Cercetare Economica din SUA a aratat ca persoanele care considera ca partenerul lor de viata este si cel mai bun prieten sunt de doua ori mai fericite in casnicie decat cele care nu se incadreaza in acest tipar. Cercetarea a mai indicat ca mariajul este benefic in mare masura mai ales pentru persoanele de varsta mijlocie (perioada in care cei mai multi dintre noi trecem printr-o criza existentiala), care beneficiaza astfel de sprijinul partenerilor in depasirea momentelor cu adevarat dificile, cu atat mai mult cand ii considera si prieteni de incredere, nu doar sot/sotie.

3. Cu cat cuplurile sunt mai apropiate ca si varsta, cu atat sansele de divort sunt mai mici

Un studiu, realizat pe un esantion de 3000 de americani care au fost casatoriti, a descoperit ca discrepantele de varsta sunt direct corelate cu neintelegerile dintr-o casatorie. Megan Garber de la „The Atlantic“ spune ca „o diferenta de un an creste sansele de divort cu 3% (in comparatie cu partenerii de aceeasi varsta), o diferenta de cinci ani creste sansele de despartire cu 18%, iar o diferenta de 10 ani cu 39%.“

4. Resentimentele apar repede in cuplurile care nu fac treburile casnice impreuna

Peste 60% din americani au spus ca treburile casnice joaca un rol crucial in a avea un mariaj fericit. Co-autoarea cartii „Nu e vina ta, e vina vaselor nespalate“, Paula Szuchman recomanda un sistem in care fiecare sa se ocupe de treburile casnice la care se pricepe cel mai bine. Aceasta spune ca „daca esti mai buna la spalatul vaselor decat la a-ti aduce aminte sa suni rudele, asta ar trebui sa fie sarcina ta. iti va lua mai putin timp decat i-ar fi luat lui, si lui ii va lua mai putin timp sa vorbeasca cu mama ta la telefon, ceea ce inseamna ca, in final, ati economisit timp.“

5. Niciodata nu o sa-ti cunosti partenerul in totalitate

Dupa ce ai fost cu cineva pentru cativa ani, ai senzatia ca il cunosti foarte bine si ai aflat totul despre el: ce fel de pasta de dinti foloseste, ce seriale urmareste, ce mancaruri ii plac, etc. Dar probabil ca nu ii cunosti chiar atat de bine pe cat crezi.Totusi, s-a dovedit ca durata relatiei nu era legata de acuratete. Atunci cand participantii au trebuit sa ghiceasca cum partenerii lor s-ar evalua in ceea ce priveste inteligenta, atletismul si modul in care arata, acestia au avut dreptate intr-un procent de doar 30%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii