Nasterea

#bebelusi #nastere #bebelusi prematuri #prematuri #ingrijire prematuri

Viata de prematur: Cei doi frati care cantareau impreuna putin peste 1 kilogram la nastere

1.170 de grame. Atat cantareau impreuna doi gemeni nascuti la doar 23 de saptamani si 6 zile. Micuti, firavi, delicati, cei doi au avut puterea de a lupta si de a creste. In prezent, la 3 luni si 3 saptamani dupa nastere si o strategie complexa de tratament, cei doi bebelusi au o evolutie favorabila. Meritul este atat al medicilor neonatologi, cat si aparaturii de ultima generatie de care au beneficiat din primele clipe de viata.

 

Starea de anticipare, emotie si speranta din timpul sarcinii se termina brusc cand un copil se naste prematur, inainte de saptamana 37 de sarcina considerata “la termen”, iar in cazuri extreme inainte de saptamana 28. Corpurile extrem de mici ale acestor copii sunt incomplet dezvoltate, atat ca dimensiuni, dar mai ales ca functii. Asta inseamna ca principalele organe si sisteme din corp, cum ar fi creierul, sistemul cardio-vascular, plamanii, rinichii, tubul digestiv, sistemul imun si pielea, nu-si indeplinesc functiile de baza si necesita tratament de sustinere de lunga durata.

Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat vor fi mai severe problemele lui de sanatate si cu atat mai mult va avea nevoie de ingrijire specializata. Din fericire, tehnologia medicala moderna combinata cu o pregatire inalt calificata a medicilor neonatologi imbunatatesc sansele de supravietuire chiar si in cazurile celor mai mici dintre acesti nou-nascuti prematuri.

„Copiii nascuti prematur, in cazul de fata la 23 de saptamani si 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, ora de ora. De aceea, este foarte important sa fie supravegheati si ingrijiti constant. Este un sentiment extraordinar pe care il ai atunci cand poti interveni si salva vietile a doi bebelusi cat palma” - a declarat dr. Madalina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a ingrijit cu multa daruire si profesionalism pe cei doi frati si care a fost prezenta inca din sala de nastere, deoarece bebelusii au necesitat stabilizare imediata si suport ventilator specializat.

“Unul dintre aspectele esentiale care ne preocupa este sa ne asiguram ca nou-nascutul respira adecvat. Ambii frati s-au nascut cu un sindrom sever de detresa respiratorie, o conditie in care plamanii sunt imaturi si nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanta care mentine plamanii destinsi, deci capabili sa realizeze functia de respiratie. Unul dintre frati a necesitat reanimare la nastere, iar celalalt a fost intubat curand dupa nastere. Le-am administrat intratraheal surfactant si au fost sustinuti respirator cu ventilatie mecanica, initial. Desi necesara in astfel de cazuri, ventilatia mecanica in sine poate roduce complicatii, mai ales in cazul prematurilor si de aceea este esential sa respectam fiziologia respiratiei.

Sustinerea respiratiei e doar un aspect al ingrijirii complexe de care are nevoie un copil nascut prematur. Pentru evolutia favorabila a gemenilor au fost, de asemenea, foarte importante: monitorizarea permanenta si corectia tulburarilor si dezechilibrelor care pot sa apara, transfuzii repetate cu produse de sange pentru corectarea tulburarilor de coagulare si a anemiei, tratamentul infectiilor, asigurarea accesului vascular – linii venoase periferice si centrale prin montarea de catetere ombilicale si percutane pentru administrarea tratamentelor si a solutiilor nutritive”, a adaugat Dr. Madalina Dobrescu, din cadrul Sectiei de Terapie Intensiva Neonatala a Spitalului Baneasa.


Ingrijirea copiilor nascuti prematur este una foarte complexa si care se poate desfaşura pe o durata de saptamani sau luni.

„In contextul fragilitatii generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special il constituie initierea precoce a alimentatiei cu lapte matern, pentru intretinerea functiilor tubului digestiv si pentru protectia impotriva infectiilor. in cazul prematurilor, toleranta digestiva este imprevizibila si perioada in care se ajunge la o alimentatie orala suficienta pentru cresterea si devoltarea normala a copilului este de obicei de cateva saptamani”, a mentionat Dr. Dobrescu.

Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati au putut pleca acasa. Au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.


Statistiscile sunt alarmante

 

In peste 20.000 de familii din Romania vin pe lume, anual, copii prematuri. Rata prematuritatii in tara noastra e de 9%, din care 1,5% sunt copii care nu cantaresc nici 1.000 de grame, cifra fiind dubla fata de tari din Europa de Vest.

Anual mor 2.500 de copii sub un an. Dintre acestia, jumatate mor in prima luna, iar majoritatea (80%) sunt prematuri.

Datele statistice arata ca in 2009, dintre cei 222.388 de copii nascuti, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului