Cresterea copilului

#sarcina #cancer mamar #fertilitate #tratamente fertilitate

Tratamentele de fertilitate influenteaza riscul de cancer la san?

Tratamentele pentru fertilitate ar putea influenta riscul aparitiei cancerului de san, insa nu neaparat in sens negativ, potrivit ultimelor cercetari in domeniu. Se pare ca modul in care tratamentele pentru conceperea copilului influenteaza acest tip de cancer depinde de rezultatele terapiei: daca ai ramas sau nu insarcinata in urma lor! Cu toate acestea, exista voci care sustin ca hormonii acestor terapii te supun riscului de a dezvolta acest cancer, in orice conditii, in timp ce altii sunt de parere ca nu exista acest risc si ca sarcina te poate proteja de aceasta boala!


Legatura dintre tratamentele pentru fertilitate si cancerul de san


Exista mai multe teorii cu privire la modul in care tratamentele pentru fertilitate influenteaza sau nu riscul cancerului de san.

Unii cercetatori sustin ca aceste tratamente pot reduce riscul aparitiei acestui tip de cancer la femeile tinere, insa ca sansele ca acestea sa dezvolte cancerul cresc daca raman insarcinate in timp ce urmeaza terapia.

Informatiile se bazeaza pe mai multe studii si pe experimente in care au fost analizate mai multe femei care au urmat tratamente de fertilitate. S-a constatat faptul ca femeile care foloseau medicamente pentru sporirea sanselor de conceptie, dar nu au ramas insarcinate in primele zece saptamani de la administrare, prezentau un risc mai scazut de a dezvolta cancerul decat cele care nu au urmat niciodata tratamente.

Cu toate acestea, cercetatorii au constatat o crestere a riscului de cancer de san la femeile care au urmat tratamentele pentru fertilitate si au reusit sa ramana gravide in primele zece saptamani de administrare.

Alte studii sustin ca fertilizarea in vitro, una dintre cele mai populare tehnici de reproducere umana asistata, ar putea creste riscul de cancer de san, chiar daca aceasta teorie nu a fost dovedita pana acum.

Ipoteza este sustinuta de faptul ca fertilizarea in vitro, ca multe alte tehnici folosite pentru a spori sansele de conceptie ale cuplurilor, foloseste terapii cu cantitati mari de hormoni, care ar putea creste riscul de cancer. Specialistii sustin ca exista terapii pentru fertilitate care administreaza doze mari de estrogen, cu scopul stimularii ovariene, iar acesta este un hormon cunoscut pentru cresterea riscului de cancer, in special la persoanele aflate la risc.

Majoritatea medicilor sustine ca nu exista dovezi care sa ateste vreo legatura intre terapiile pentru fertilitate si cancerul de san. Specialistii sustin ca alte cauze posibile ale infertilitati sau factori de risc ar sta mai degraba la baza declansarii bolii la femeile care au facut cancer in timp sau dupa terminarea tratamentelor de fertilitate, si nu terapiile administrate pentru conceptie.

Multi specialisti sunt de parere ca si daca tratamentele de fertilitate ar creste sansele de cancer de san, acestea nu influenteaza aparitia bolii intr-o masura mai mare decat o fac alti factori de risc.

S-a demonstrat deja ca sarcina si alaptarea scad considerabil sansele de cancer, si nu numai al celui de san, si pot oferi o protectie pe termen lung, care ar putea neutraliza riscurile administrarii acestor medicamente.


Foto: Raising-twins.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare