Cresterea copilului

#tuse #bronsita #astm #tuse copii #simptome tuse #tuse convulsiva #tuse productiva #tuse seaca

Tipuri de tuse la copii: cum le recunosti?

Tusea este un simptom frecvent al gripei sau racelilor puternice la copii, dar si al unor complicatii la plamani sau afectiuni mai complicate. Chiar daca nu pare, tusea are mai multe forme, fiecare avand trasaturi proprii. Nu orice tuse a copilului trebuie sa te trimita cu el la doctor, insa in cazul celei convulsive, seci, productive sau suieratoare, este bine sa pui mana pe telefon si sa chemi pediatrul! Afla cum faci diferenta intre o tuse usoara si una care-i pune sanatatea in primejdie!
 

Tuse convulsiva (magareasca)


Tusea convulsiva, numita popular si magareasca, este considerata cel mai periculos tip de tuse, in special la copiii mici si bebelusi. Este cauzata de bacteria pertusis si necesita ingrijiri medicale de urgenta. Bebelusii mai mici de 6 luni necesita spitalizare in vederea administrarii tratamentului adecvat.

Tusea magareasca se caracterizeaza printr-un episod prelungit de tusiri consecutive (chiar si de 15-20 de ori la rand) si respiratii dificile. Pe partea de inspiratie se poate auzi un usor zgomot. Cu cat tusea evolueaza, cu atat simptomele se inmultesc si devin mai severe, producand si alte manifestari - varsaturi, sufocare, buze cianotice etc.

Tratamentul consta in prescrierea de antibiotice.
 

Tuse productiva (cu expectoratie)


Tusea productiva mai este numita si flegmatica si este specifica pneumoniilor sau bronsitelor.

Simptomul caracteristic al tusei productive este expectorarea unor mucozitati sau secretii (care pot avea culoare verzuie) in timpul tusei. Pe langa expectoratie, micutul mai prezinta si ochi lacrimosi sau aposi, dureri in gat si lipsa poftei de mancare.

Tusea trebuie investigata la medic, deoarece copilul poate necesita tratament cu antibiotice, care este prescris numai de pediatru. Mergi intotdeauna la spital cu copilul, pentru a vedea daca tusea cu expectoratii este produsa de o simpla raceala sau de o infectie grava. Numai asa, micutul tau va primi tratamentul adecvat, iar complicatiile vor fi evitate.
 

Tuse suieratoare


Raceala copilului poate duce la aparitia tusei suieratoare. Se caracterizeaza prin tuse asociata cu respiratii rapide care scot un sunet suierator.

Acest tip de tuse este cel mai adesea simptomul unei bronsiolite, o infectie a bronhiilor, care ingreuneaza respiratia copilului. Virusul sincitial respirator este principala cauza a bolii.

Bronsiolita, si implicit tusea suieratoare, se trateaza prin metode naturiste si masuri terapeutice luate la domiciliu, asemanatoare racelii. Insa trebuie sa mergi la medic pentru a te asigura ca micutul nu sufera complicatii si nu are nevoie de medicamente.
 

Tuse seaca


Tusea seaca este extrem de iritanta pentru micuti. Episoadele de tuse determina urcarea mucusului in gat si producerea unor gadilaturi deranjante, care il fac sa tuseasca mai des. Simptomul se agraveaza pe timpul noptii, impiedicand copilul sa se odihneasca.

Cea mai frecventa cauza a tusei seci este astmul. De aceea, copilul trebuie dus la medic pentru investigatii, iar daca astmul este cauza, atunci se recomanda prescrierea tratamentului adecvat pentru aceasta boala cronica. Atat timp cat astmul este tinut in frau, episoadele manifeste sunt rare si micutul este protejat de astfel de simptome iritante.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului