Cresterea copilului

#discriminare copii autisti #terapie autism #centre copii autisti # copii autisti #semne autism

Suferintele parintilor si ale copiilor cu autism

Aproape jumatate dintre copiii cu autism sunt intimidati si tachinati la scoala. In aceeasi proportie, micutii sunt implicati "doar cateodata" la joaca alaturi de colegi. Pe de alta parte, profesorii, desi dispusi sa contribuie la integrarea lor, nu stiu cum sa faca asta, arata un studiu al Fundatiei Romanian Angel Appeal facut in noiembrie 2014 in randul parintilor de copii cu tulburare de spectru autism (TSA).

 

Atat studiile de caz, cat si ancheta sociologica arata ca, inainte de diagnostic, 66 la suta dintre familii nu auzisera sau stiau foarte putine lucruri despre afectiune, iar pentru 93 la suta din respondenti, primele suspiciuni cu privire la o dezvoltare atipica au aparut pana la varsta de trei ani, diagnosticul fiind precizat, in 72 la suta din cazuri, dupa cateva luni de la suspiciune.

 

"Printre sursele de informatii cu privire la autism, 53 la suta au numit medicul psihiatru, 18 la suta – internetul, iar 16 la suta -psihologii. In ceea ce priveste informatiile cu privire la optiunile terapeutice, pricipalele surse de informatii sunt psihologul, medicul psihiatru, internetul, urmate de discutiile cu alti parinti aflati in situatii similare", se arata in studiu.

Parinti epuizati

Aproape jumatate dintre participantii la cercetare au aratat ca ar fi necesare serviciile unui centru de zi pentru copilul lor cu autism (4-8 ore zilnic), iar 30 la suta dintre parinti afirma ca simt nevoia unor servicii de respiro (copilul sa poata fi ingrijit intr-un centru, timp de cateva zile) care sa le permita timp pentru ei insisi.

In privinta accesului la educatie, trei sferturi dintre copiii cu autism, de varsta scolara, ai celor intervievati sunt inscrisi intr-o forma de invatamant. Dintre cei care nu frecventeaza o forma de educatie, aproape un sfert urmeaza programe de pregatire pentru integrarea scolara.

"Dupa forma de invatamant la care sunt inscrisi copiii, constatam ca 64 la suta sunt inscrisi in scoala de masa, 31 la suta studiaza in scoala speciala, iar cinci la suta sunt scolarizati in clase speciale, integrate in scoala de masa. Doar 17 la suta dintre copiii care frecventeaza un mediu de invatamant beneficiaza de shadow/insotitor, iar jumatate din parintii celor care nu beneficiaza sunt convinsi ca prezenta insotitorului este foarte importanta pentru progresele copilului. Dintre parintii intervievati, 46 la suta afirma ca cel putin uneori copilul lor cu autism, inscris la scoala, este intimidat si tachinat, iar 53 la suta dintre respondenti spun ca, la scoala, copilul lor este implicat doar cateodata in activitati de joaca cu colegii. In opinia participantilor la studiu, cadrele didactice sunt dispuse in foarte mare masura sa contribuie la integrarea copilului (42 la suta dintre respondenti) insa doar 22 la suta dintre ei afirma ca personalul didactic stie si ce anume sa faca", se mai arata in studiu.

Ce ii ingrijoreaza pe parinti

Preocuparile cele mai accentuate ale parintilor in privinta viitorului sunt legate de posibilitatea copilului de a fi independent si de a-si asigura resursele materiale necesare subzistentei, inclusiv prin acces la educatie si formare profesionala. Cele mai mari ingrijorari ale parintilor legate de copilul lor cu autism sunt ca nu va putea sa se ingrijeasca singur cand va fi mare (58 la suta), ca nu va putea sa se intretina singur (54 la suta), ca parintele nu va avea putere sa-l ajute (37 la suta) si ca nu va avea cine altcineva sa-l ajute (30 la suta).

Intrebati care ar fi solutiile pentru nevoile resimtite de intreaga familie, participantii la studiu au enumerat, in principal: implicarea autoritatilor in elaborarea de politici si programe de asistenta coerente, instruirea parintilor in tehnici de terapie comportamentala care sa le permita sa-si ajute copilul sa fie cat mai independent posibil (complementar serviciilor de interventie oferite de specialisti), incadrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa si acces la scolile profesionale, servicii de suport psihologic pentru intreaga familie pe toata durata vietii, posibilitatea ca parintii sa-si poata mentine un loc de munca etc.

Sursa de foto: drgreene.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului