Cresterea copilului

#somn #scoala #copii #memorie #performante #cunoastere explicita #cunoastere implicita

Studiu: Copiii care dorm bine noaptea au o memorie mai buna

Copiii care au parte de un somn linistit si odihnitor in timpul noptii au o memorie mai buna si dau un randament mai bun la scoala. Potrivit cercetatorilor nemti, copiii care aduna prea putine ore de somn intr-o zi sau sufera de tulburari ale somnului invata mai prost, iar memoria le joaca feste. Asadar, daca vrei sa ai un copil destept si silitor, ajuta-l sa aiba un somn de calitate in fiecare noapte!

Copiii care dorm bine invata mai bine la scoala!

Cercetatorii de la Universitatea din Tuebingen, Germania, au incercat sa descopere care este influenta pe care un somn de calitate o are asupra dezvoltarii cognitive a copiilor si care sunt pericolele care ii pasc atunci cand sunt privati de somn ori sufera de tulburari (insomnie, somnambulism, apnee etc.) care le dau peste cap odihna din timpul noptii.

Potrivit specialistilor, copiii care au parte de un somn bun reusesc sa converteasca mai usor cunoasterea "implicita" in cunoastere "explicita", care este reprezentativa pentru procesul invatarii.

Cunoasterea explicita se refera la informatiile stocate deja in minte, pe cand cea implicita presupune date pe care copilul le poseda, dar pe care nu stie cum sa le foloseasca.

Cunoasterea implicita poate fi convertita in explicita in timpul somnului, contribuind la imbunatatirea memoriei. Cercetatorii sustin ca aceasta conversie se face doar in faza profunda a somnului, care apare doar atunci cand somnul este de calitate.

Faza de somn profund este caracterizata de o emisie undelor electromagnetice de joaca frecventa, numite Delta. Activitatea lenta a undelor este cruciala pentru restabilirea starii de spirit a copilului si pentru "antrenarea" procesului de memorie, invatare si gandire.

Asadar, cea mai mare parte a cunoasterii explicite este dobandita in timpul somnului profund (non-REM), cand activitatea undelor este lenta, iar hipocampul (regiunea creierului responsabila pentru memorie si invatare) prelucreaza informatiile din cunoasterea implicita, transformandu-le in explicite.

Cercetatorii sustin ca descoperirile sunt esentiale, deoarece copiii reusesc sa ajunga in stadiile profunde ale somnului doar daca au obiceiuri sanatoase de viata si o rutina stabila de somn. Acestia recomanda parintilor sa ajute la imbunatatirea calitatii si cantitatii somnului copiilor, prin respectarea unui program stabil de somn si prin realizarea de activitati relaxante inainte de culcare.

Sursa foto: techwench.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului