Cresterea copilului

#sport #copii #antrenamente #coloana vertebrala #scolioza

Sportul in exces dauneaza sanatatii copilului

Copiii care practica un sport de performanta pe o perioada indelungata se pot alege cu leziuni pe viata daca se antreneaza prea intens, inainte ca organismul lor sa fie dezvoltat complet. Tinerii sportivi care petrec saptamanal mai multe ore decat varsta lor antrenandu-se prezinta cu 70% mai multe riscuri sa se accidenteze serios la spate, umar sau cot, decat in alte zone ale corpului.

Potrivit unui studiu al specialistilor americani in medicina sportiva, citat de NBC News, sportul in exces poate fi extrem de nociv pentru un copil:

"Ar trebui sa fim mai precauti in ceea ce priveste antrenamentul intens intr-un singur sport inainte si in perioada adolescentei", a declarat doctorul in medicina sportiva Neeru Jayanthi din cadrul Loyola University Medical Center din Chicago, autorul studiului.

Copiii care fac mult sport sunt supusi accidentarilor grave

Astfel, intre 2010 si 2013, Jayanthi si colegii sai au tratat 1.206 de atleti cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, cu diverse leziuni cauzate de antrenamentele intensive.

In evidentele lor au fost inregistrate 859 de accidentari, inclusiv 564 de accidentari grave, dintre care 139 au fost fracturi la nivelul spatelui, membrelor, rupturi ale ligamentelor cotului si leziuni osteocondrale la cartilagii si la baza oaselor.

Coloana vertebrala este cel mai afectata prin sport intens

Doctorul Neeru Jayanthi afirma ca cei mici sunt mult mai predispusi la leziuni ale spatelui, afectiuni ale coloanei vertebrale precum scolioza, daca se antreneaza intensiv pe o perioada mai lunga de timp, inainte ca organismul lor sa se fi dezvoltat complet.

Din pacate, potrivit specialistului, odata ce nefericitul accident s-a produs, sansele unei recuperari complete sunt destul de mici, intre 20 si 50%, fiind posibil ca problemele la nivelul coloanei sa persiste toata viata si chiar sa se agraveze fara un stil de viata sanatos.

Studiul nu descurajeaza practicarea sportului, insa incearca sa-i determine pe parinti sa aiba mai multa grija in ceea ce priveste obsesia lor pentru practicarea unui sport de performanta de catre copilul lor.

Sursa foto: fitfutures.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare