Cresterea copilului

#uniforma #scoala #elevi #parinti

Pro si contra uniformei scolare

Multe cadre didactice, dar si sociologi sunt de parere ca elevii care poarta uniforme scolare au rezultate scolare mult mai bune decat cei care se imbraca dupa bunul plac. De asemenea, specialistii considera ca o uniforma ii face pe elevi sa fie mai concentrati si sa isi aminteasca in mod constant de faptul ca ei merg la scoala pentru a invata si nu pentru a epata prin intermediul hainelor si a accesoriilor.


Iata care sunt argumentele pro uniforma scolara:


Uniforma reduce violenta


Studiile au demonstrat ca elevii care poarta uniforma se comporta adecvat mediului scolar, spre deosebire de cei care poarta hainele pe care si le doresc. Cu ajutorul unformei se impune o atmosfera mai stricta, iar elevii sunt mult mai dispusi sa urmeze regulile scolii. Expertii cred ca utilizarea obligatorie a uniformei standar are puterea de a reduce violenta din institutia de invatamant.


Socializarea este mai buna


Daca in mod normal hainele obisnuite ii imping pe elevi sa faca discriminari si sa se separe unii de ceilalti, cu ajutorul uniformelor ei vor fi la egalitate din acest punct de vedere. Din pacate, excluderea anumitor copii din cauza hainelor pe care le poarta este un lucru foarte des intalnit in scolile din intreaga lume.


Uniforma scoalara va reduce considerabil acest obicei, iar grupurile de prieteni se vor forma datorita pasiunilor comune si a altor factori importanti, si nu a hainelor care sunt de firma sau nu. In plus, pedagogii spun ca uniforma scolara stimuleaza pozitiv sentimentul de apartenenta la un grup.


Costurile parintilor sunt reduse


Pentru ca elevii doresc sa fie mereu la moda si sa se imbrace dupa ultimele tendinte, buzunarul parintilor are foarte mult de suferit. O uniforma scolara va reduce sume importante de bani din bugetul parintilor.


Timpul elevilor este  optimizat


Foarte multi elevi intarzie la ore deoarece petrec foarte mult timp pentru a se decide cu ce sa se imbrace. O uniforma scolara ii va scuti pe elevi de aceste neplaceri, iar ei vor reusi sa ajunga astfel la ore in timp util. In acest fel, rezultatele scolare vor fi si ele mai bune.


Argumente contra uniformei scolare


Inhibarea exprimarii libere


Unii elevi incearca sa transmita un mesaj sau pur si simplu sa arate lumii intregi care ii sunt credintele si ce ii reprezinta. Expertii sustin ca auto-exprimarea este un factor foarte important in dezvoltarea personala a copilului. De asemenea, specialistii sunt de parere ca elevii care sunt obligati sa poarte uniforme, vor gasi alte cai, mai putin adecvate, de a de exprima (machiaj, bijuterii, comportament deplasat etc).


Lipsa confortului


Este un lucru bine stiut faptul ca nu toate fetele se simt confortabil imbracate in rochie sau fusta, asa ca acest lucru poate deveni un inconvenient. De asemenea, este foarte posibil ca unii copii sa nu se simta prea bine sau chiar sa aiba reactii alergice la anumite materiale (spre exemplu: unii nu suporta catifeaua).


Interactiunea cu religia


Copiilor care apartin de anumite religii li se impun anumite tinute, asa ca este destul dedificil ca un copil care are o anumita credinta sa imbrace anumite haine. De exemplu, fetele islamice nu au voie sa poarte haine care sa le lase pielea la vedere, astfel ca o uniforma care consta in camasa, sacou si fusta scurta sau trei sferturi, intra automat in conflict cu religia respectivului copil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului