Cresterea copilului

#copil #parinti #alimentatie #greutate #ovulatie #contraceptie

Pregatiti sa deveniti parinti?

A venit timpul sa aveti un copil? Este o decizie pe care ati luat-o din timp deoarece vreti sa va pregatiti trup si suflet pentru aceasta schimbare majora din viata voastra. Conceperea unui copil este bine sa fie privita ca un lucru foarte serios, pentru ca implica multe responsabilitati.

Iata cativa pasi de urmat care va pot ajuta sa concepeti un copil sanatos.

Pasul 1. Controlul medical, necesar pentru ambii parteneri

Chiar daca nu este obligatoriu, amandoi este bine sa va faceti din timp un control medical in momentul in care v-ati decis ca este timpul sa aveti un copil. Intr-adevar este mult mai important in cazul femeii, insa si barbatul trebuie sa stie daca este capabil din punct de vedere medical sa aiba copii.

In timpul consultatiei, este recomandat sa-i mentionati medicului daca suferiti de vreo boala cronica (diabet, afectiuni cardio-vasculare etc), aveti sau ati avut in familie persoane cu boli ereditare. De asemenea, viitoarea mama trebuie sa spuna daca a avut antecedente ginecologice si obstretice si sa intrebe bineinteles ce medicamente are voie sa ia pe perioada sarcinii.

De asemenea, femeia este bine sa faca analizele de sange pentru a vedea cat de bine este imunizata impotriva anumitor boli care pot afecta fatul. Astfel, se pot prescrie cu mai multe luni inainte de sarcina vaccinuri importante care sa lupte impotriva unor boli periculoase pentru sarcina: rujeola, oreion , rubeola, tuberculoza, poliomielita orala. Este foarte important sa se faca si analizele ginecologice recomandate de medic si sa se urmeze un eventual tratament inainte de conceperea copilului dorit.

Pasul 2. Un stil de viata sanatos

Asa cum demonstreaza studiile de specialitate, un stil de viata dezordonat poate avea repercursiuni negative nu numai asupra fertilitatii, dar mai ales asupra dezvoltarii fetusului. Din acest motiv, cand ai decis ca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa-ti schimbi o parte dintre obiceiurile alimentare.

De exemplu, daca ai pisica in casa, este bine sa stii ca te expui unei boli parazitare – toxoplasmoza. Contaminarea se face prin contactul cu pisica, insa si prin ingestia carnii de porc, de vita sau de pui, putin prajite. Aceasta boala poate provoca anomalii bebelusului. Daca iti este greu sa renunti la pisica, incearca sa nu intri prea mult in contact cu ea, iar litiera sa o schimbi intotdeauna cu manusi de plastic.

Daca esti fumatoare si consumatoare de alcool, medicii recomanda sa intrerupi consumul cu aproximativ sase luni inainte de a avea un copil. Monoxidul de carbon prezent in tigari se fixeaza pe globulele rosii, asfixiind astfel celulele corpului. Astfel, riscul de sarcina extrauterina sau prematura creste.

Pasul 3. Alimentatie corespunzatoare pentru ambii parinti

Greutatea joaca un rol important in ceea ce priveste fertilitatea. O persoana foarte slaba ca si o obeza se pot afla in imposibilitatea de a concepe un copil. Cei doi parteneri trebuie sa aiba o greutate normala si sa-si schimbe obiceiurile alimentare spre un regim sanatos.

O alimentatie zilnica echilibrata si variata constituie efectiv un mijloc bun pentru a favoriza fertilitatea cuplului. Incearca sa privilegiezi alimente care contin: zinc (fructe de mare, legume uscate) – participa la fabricarea si vitalitatea spermatozoizilor; vitaminele C si E, seleniu si caroten; magneziu (fructe uscate, fructe de mare) si complexul de vitamine B – cresc rata de fertilitate; acizi grasi omega 3 si 6 (ulei de rapita, pesti grasi, ulei de nuci) – faciliteaza procesul de reinoire celulara.

Mai multe informatii despre - Alimentatia corecta a unei gravide

Pasul 4. Starea psihica a viitorilor parinti

Oboseala si stresul au o influenta importanta asupra fertilitatii. Acestea afecteaza indeosebi femeile, prin faptul ca le perturba ciclul menstrual. Este important sa limitezi sursele de stres atat acasa, cat si la locul de munca.

De asemenea, dorinta de a avea un copil nu trebuie sa devina o obsesie pentru niciunul dintre voi. Trebuie sa va relaxati, sa invatati sa gestionati stresul si sa lasati lucurile sa curga in modul lor natural, firesc. In cazul in care exista o tensiune puternica este bine sa cereti sfatul unui specialist.

Pe scurt: petreceti serile intr-un mod cat mai placut, romantic, in doi sau cu prietenii, pastrati o relatie buna cu colegii de serviciu si din cand in cand apelati la tehnica masajului, pentru ca rezultatele sunt uimitoare.

Pasul 5. Conceperea copilului

In mod evident, pentru a avea un copil trebuie sa renunti la orice mijloc de contraceptie. In principiu, renuntarea la pilulele contraceptive nu solicita nicio masura suplimentara inainte de a incepe procesul de concepere. Totusi, in functie de tipul de anticonceptionale , anumiti ginecologi recomanda asteptarea a cel putin trei luni inainte de a concepe un copil. Pentru celelalte mijloace de contraceptie nu este nevoie de niciun termen de asteptare.

De asemenea, din punct de vedere biologic, trebuie sa stii ca fecundarea nu poate avea loc decat in momentul ovulatiei. Ciclul menstrual al unei femei incepe din prima zi a instalarii menstruatiei si dureaza pana la urmatoarea sangerare, adica de la a 26 pana la 35 de zile (in functie de fiecare femeie in parte). Ovulatia apare intre a 11 si a 16 zi inainte de urmatoarea menstruatie (sangerare). Odata eliberat, ovulul nu traieste decat intre 12 si 24 de ore. In ceea ce priveste spermatozoidul, acesta poate fecunda chiar si dupa 72 de ore de la patrunderea lui in vagin. Asadar, cel mai bun moment pentru a intretine raporturi sexuale fecundante se situeaza intre cele doua – trei zile precedente ovulatiei.

Totusi, chiar daca stii data ovulatiei care este un atu in procesul de concepere al unui copil, cea mai buna metoda pentru a obtine rezultatul dorit este sa intretineti raporturi sexuale regulate pe toata perioada ciclului. Dupa cinci zile de abstinenta, sperma contine mai putin spermatozoizi fecundanti. Se vehiculeaza chiar o idee despre acest lucru: cu cat faci mai mult sex, cu atat ai mai multe sanse de a ramane insarcinata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului