Cresterea copilului

#psihopat #boli mintale #copil psihopat #sociopat #boala psihica copil

Poate un copil sa fie psihopat?

Sa spui ca un copil este psihopat poate suna dur si socant, insa aceasta poate fi o realitate cruda, deoarece una dintre preocuparile actuale ale multor specialisti este sa afle daca psihopatia poate fi diagnosticata de la varsta copilariei, la copiii abuzati sau traumatizati, dar si la cei crescuti in intr-un mediu familiar cald si iubitor. Afla care sunt teoriile specialistilor!

Pornind de la un documentar difuzat in urma cu doi ani pe HBO, "The Child of Rage" (Copilul furiei), specialistii au incercat sa vada in ce masura psihopatia poate aparea si se poate diagnostica la copii.

Documentarul incearca sa demonstreze ca abuzarea, traumatizarea sau neglijarea unui copil il face sa devina un izolat social si o persoana "fara constiinta, care poate rani sau ucide fara nicio remuscare" - cu alte cuvinte, devine un sociopat.

In acest caz, psihopatia este explicata pe baza mediului de crestere si a traumelor prin care a trecut copilul.

Totusi, studiile au aratat ca exista copii care au ucis fara remuscari, fara a trece in copilarie prin experiente traumatizante, ceea ce da nastere unei noi dileme: ce ii determina pe copiii fara un trecut traumatizant si abuziv sa faca lucruri oribile altor oameni?
 

Copilul psihopat - o eticheta care imparte specialistii in doua tabere


Specialistii sunt impartiti in doua tabere cand vine vorba de a eticheta un copil drept psihopat, luand in considerare influenta pe care un astfel de stigmat ar putea-o avea asupra vietii lui:
 

  • unii dintre ei sunt de parere ca la varsta copilariei, creierul copilului este inca in plina dezvoltare; daca este etichetat de mic ca fiind psihopat, acest stigmat il va urmari toata viata, chiar daca se demonstreaza ca nu este asa;
  • pe de alta parte, exista specialisti care vad partea practica si eficienta diagnosticarii timpurii a acestei boli infricosatoare si netratabile - ei sustin ca identificarea copiilor care nu sunt capabili de emotii ar putea ajuta la inceperea unui tratament adecvat de mic, astfel incat boala sa fie tinuta in frau si sa nu mai devina un pericol pentru societate.

Psihopatia - greu de diagnosticat la copii


Psihopatia este destul de greu de identificat si diagnosticat cu certitudine in copilarie, deoarece simptomele specifice acestei boli se confunda adesea cu emotii firesti sau frecvente in copilarie, asa cum este impulsivitatea sau narcisismul.

In plus, psihopatii sunt atat de inteligenti, incat au abilitatea de a-si masca boala sub comportamente care nu dau de gandit ca ar putea fi problematice.

Psihopatii nu sunt capabili sa simta emotie - empatie, vinovatie etc. Ucid fara remuscari, ba chiar le creeaza placere, iar spre deosebire de psihoza, care afecteaza perceptia si gandirea, psihopatii stiu foarte bine ceea ce fac.

Specialistii intampina dificultati in diagnosticarea sociopatiei la copii, in principal pentru ca nu cunosc cauzele exacte ale ei: genetice, neurologice etc.

O parte dintre acestia sustine ca psihopatia poate aparea pe parcursul vietii sub influenta factorilor de mediu. Ei sunt de parere ca toti copiii se nasc cu temperamente predispuse la psihopatie, dar depinde foarte mult de mediul in care traiesc, dar si de educatie, daca devin sau nu sociopati.

Desi este plauzibila teoria conform careia un copil poate deveni un psihopat atunci cand este crescut intr-un mediu abuziv si neglijent, tot nu exista o explicatie concreta si valida la intrebarea de ce apare psihopatia la cei crescutii in familii normale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului