Cresterea copilului

#raceala copii #medicamente copii #medicamente raceala #administrare medicamente

Medicamentele de raceala si gripa la copii: 7 reguli de administrare

Este sezonul virozelor, iar copiii sunt mai predispusi la raceli si gripe ca oricand. In unele situatii, remediile naturiste nu sunt suficiente pentru a scadea febra copilului sau pentru a-i alina simptomele neplacute si trebuie sa apelezi la medicamente. Dar nu oricand si oricum! Exista cateva reguli esentiale legate de administrarea medicamentelor la cei mici, pe care orice parinte trebuie sa le stie!

1 Nu da medicamente de raceala si gripa copiilor sub 2 ani

Medicamentele pentru raceala si gripa contin laolalta mai multe ingrediente care pot avea efecte secundare periculoase asupra copilului mic - decongestionante, antihistaminice , supresante ale tusei, expectorante sau calmante. Este posibil ca miculul sa nu aiba nevoie de toate acestea si sa ii faca rau. De aceea, majoritatea producatorilor a crescut limita de varsta pentru administrarea unora dintre ele la minim 4 ani.

2 Nu da aspirina copilului sub 18 ani

Aspirina este unul dintre cele mai riscante medicamente pentru copil. Ea cauzeaza o boala extrem de periculoasa care-i ameninta viata, numita sindrom Reye. Administrarea aspirinei se face in cazuri exceptionale, numai la recomandarea exclusiva a medicului. In rest, este indicat sa se caute alternative sigure pentru cel mic.

3 Citeste cu atentie eticheta fiecarui medicament

Inainte de a da copilului orice fel de medicament, citeste prospectul si informeaza-te cu atentie despre ce contine, cum se administreaza, ce contraindicatii are si care sunt efectele adverse care te pot face sa chemi medicul.

4 Urmareste atent ingredientele active ale medicamentelor

Compusii activi din medicamentele pentru copii sunt acele substante care fac produsul sa functioneze si care actioneaza direct asupra corpului. Atunci cand administrezi mai multe medicamente in acelasi timp celui mic, este important sa te asiguri ca ele contin ingrediente active diferite, pentru a nu risca sa sufere o supradoza din cauza faptului ca doua sau mai multe dintre ele au aceeasi substanta activa.

5 Da-i copilului doza corecta din medicament

Unele medicamente au dozajele create in functie de greutate, iar altele in functie de varsta. Citeste cu atentie prospectul medicamentului si stabileste corect doza pentru micutul tau. Nu depasi niciodata instructiunile prospectului.

In acelasi timp, asigura-te ca stii diferentele intre unitatile de masura pentru dozajul medicamentelor. De exemplu, trebuie sa stii cat inseamna doza exacta atunci cand este exprimata in linguri, lingurite, miligrame sau mililitri.

6 Nu da copilului medicamente pe intuneric

Simptomele de raceala si gripa au tendinta de a se inrautati pe timpul noptii si te vei gasi in postura de a-i administra medicamente in miez de noapte, pe jumatate treaza. Exista riscul sa gresesti doza sau tipul de medicament si sa pui sanatatea micutului in pericol.

Atunci cand trebuie sa ii dai copilului un medicament pe timpul noptii, aprinde luminile, citeste cu atentie numele medicamentului si dozele recomandate pentru a fi sigura ca nu dai gres.

7 Nu da copilului medicamente recomandate adultilor

Cumpara doar produse medicamentoase concepute special pentru cei mici si evita sa le inlocuiesti cu cele pentru adulti.

Trebuie sa stii ca Nurofenul sau Coldrexul pentru copii este total diferit de cel pentru adulti si nu trebuie confundate sau administrate celor mici. Contin doze diferite si alte ingrediente, care pot pune in pericol sanatatea lor. Limiteaza-te doar la produse create pe nevoile copiilor!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare