Cresterea copilului

#masaj #stres #masaj bebelusi #masaj terapeutic #prematuri

Masajul terapeutic reduce stresul in cazul bebelusilor nascuti prematur

Bebelusii nascuti inainte de termen au adesea sistemul nervos dezvoltat insuficient, ceea ce ii face incapabili sa se adapteze la factorii de stres minori, cum ar fi zgomotul din sala de Terapie Intensiva. Cercetatorii au descoperit insa ca masajul terapeutic reduce stresul bebelusilor prematuri, in special al celor de sex masculin.

Desi aparatele sustin functiile vitale ale bebelusilor nascuti prematur, faptul ca nu sunt alaturi de mamele lor si stau conectati in incubatoare pot accentua nivelul lor de anxietate. Un studiu publicat recent in revista britanica "Early Human Development" arata ca masajul imbunatateste si ajuta la dezvoltarea sistemului nervos autonom al bebelusilor, reducand stresul si linistindu-i pe micuti.

Bebelusii prematuri sunt mai stresati

In cadrul cercetarii conduse de dr Sandra Smith de la Scoala de Asistente a Universitatii Louisville si colegii sai de la Universitatea Utah, medicii au testat beneficiile masajului terapeutic pe 17 copii nascuti inainte de termen. Cercetatorii au comparat  apoi datele cu cele ale unui grup de control format din 20 de bebelusi, care nu au fost masati.

Micutii au primit un masaj de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani, de catre personal licentiat, care a respectat practicile adecvate, masand usor timp de 20 de minute fiecare bebelus.

Masajul a presupus zonele esentiale: coapse-picioare, piept, umeri-maini, cap-gat, spate. Imediat dupa ce s-au relaxat, terapeutii au realizat cu cei mici miscari usoare ale bratelor si picioarelor.

Inainte, in timpul si dupa masajul terapeutic, cercetatorii au colectat date despre variabilitatea ritmului cardiac, cu ajutorul electrocardiogramelor. Prematurii au o astfel de rata mai mica decat bebelusii nascuti la termen, iar stresul in cazul lor este mai accentuat.

Masajul nu are efect la fetite

Datele analizate apoi au aratat ca masajul a fost eficient in cazul baieteilor nascuti inainte de termen, nu si in cazul fetitelor.

"Am fost surprinsi sa aflam diferentele asupra impactului masajului intre baietii si fetele nascuti prematur", a declarat dr Sandra Smith. Ea afirma ca suspecteaza factorii hormonali ca o posibila explicatie, desi cercetarea de fata nu poate explica acest lucru.

Totusi, beneficiile masajului asupra baietilor prematuri sunt enorme, deoarece in randul acestora mortalitatea este mai mare decat la fete, iar ei sunt mult mai vulnerabili la o tensiune arteriala scazuta (hipotensiune).

Sursa foto: ottawacea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare