Cresterea copilului

#copii #bebelus #mers #incaltaminte #parinti

Incaltamintea pentru bebelusi

Primii pasi ai bebelusului tau reprezinta o realizare atat pentru acesta, dar si pentru tine. Stiai insa ca doua treimi dintre adulti au, la maturitate, diverse probleme ale mersului, iar 89% dintre acestea puteau fi prevenite daca ar fi purtat, in copilarie, o incaltaminte adecvata?

Pentru a-l feri pe bebelus de probleme si pentru a-l ajuta sa isi formeze un mers corect, iata cum trebuie sa ii alegi incaltamintea .

 

Cand achizitionezi prima pereche de pantofi

 

Prima pereche de pantofi trebuie achiziitonata atunci cand bebelusul a inceput sa mearga fara sprijinul tau. Pana va ajunge insa la acea etapa, bebelusul nu are nevoie de incaltaminte propriu-zisa.

Pentru interior, este indicat sa il incalti pe micut cu sosete care sa nu alunece sau sa il lasi descult. Totusi, atunci cand copilul incepe sa se tarasca, ai putea sa ii achitionezi o pereche de incaltaminte, fara talpa sau cu talpa moale, pentru a-i proteja piciorusele de eventuale zgarieturi sau rani.

In ceea ce priveste plimbarile pe afara, daca micutul tau nu a facut inca primii pasi, incaltamintea va avea rolul de a-i tine cald si de a-i proteja piciorusele. Piciorul bebelusului transpira imediat, asa ca ar fi indicat sa nu faci rabat la calitate atunci cand vine vorba despre incaltamintea aacestuia.

Atunci cand copilul poate sa mearga fara sprijin din partea ta, este momentul sa ii achizitionezi prima pereche de incaltaminte. Pregateste-te insa sa o schimbi o data la aproximativ 3 luni, pentru ca in primul an de viata, piciorul bebelusului va creste destul de rapid.

 

Cum alegi incaltamintea bebelusului

 

Daca bebelusul a inceput sa mearga fara sprijin, atunci acesta are nevoie de incaltaminte care sa ii ofere sprijinul si confortul necesar.

Inainte de a achizitiona incaltamintea acestuia, trebuie sa stii cum sa alegi masura potrivita. Marimea poate sa difere in functie de compania producatoare, asa ca este indicat sa verifici intotdeauna daca pantoful ales i se potriveste copilului tau.

Primul lucru pe care poti sa il faci pentru a determina marimea acestuia este sa alcatuiesti un sablon din hartie dupa talpa copilului, pe care sa il folosesti atunci cand mergi la cumparaturi. Aseaza piciorul gol al copilului pe o bucata de hartie sau carton, decupeaza conturul acestuia si introdu sablonul in pantoful pe care vrei sa il cumperi.

Pentru a fi confortabil, pantoful trebuiie sa fie mai mare cu aproximativ 1 centimetru, atat in lungime cat si in latime. Incalta -l pe copil cu incaltamintea aleasa si strecoara-ti degetul aratator in spatele acesteia, de-a lungul calcaiului. Copilul, in acest timp, trebuie sa stea in picioare. Daca degetul aratator trece fara a fi fortat, atunci incaltamintea ii este buna.

De asemenea, distanta dintre degetul cel mai lung si botul pantofului trebuie sa fie de aproximativ 1 centimetru, pentru a permite piciorului sa creasca.

Iata si alte sfaturi de care sa tii cont atunci cand achizionezi incaltamintea pentru bebelusi:

 

  • Varful pantofului trebuie sa fie rotund si plat, pentru ca degetele de la picioare sa se poata intinde, fara a afecta forma unghiilor;

 

  • Ar fi indicat sa alegi o incaltaminte care are un sistem de prindere usor de manevrat de catre tine, dar nu si de catre bebelus, pentru ca acesta sa nu se descalte tot timpul; sistemul arici sau chiar si capsele sunt usor de manuit;

 

  • Alege incaltaminte din materiale de calitate; piciorul copilului transpira de doua ori mai mult decat cel al unui adult, de aceea este indicat sa optezi pentru o incaltaminte confortabila. Alege pielea flexibila sau panza, pe timp de vara.

 

  • Atentie la forma pantofului! Partea de deasupra piciorului trebuie sa fie flexibila, iar partea din spatele piciorului trebuie sa fie mai rigida, pentru a-i asigura micutului stabilitate si pentru a evita rasucirea piciorului. Atentie si la talpa; opteaza pentru un material care nu aluneca, pentru a preveni accidentele.

 

  • Nu ii oferi copilului incaltaminte purtata de un alt copilas. Pantoful se deformeaza in functie de mersul fiecaruia, asa ca incaltamintea aleasa trebuie sa se potriveasca piciorului bebelusului tau.

 

  • Nu cumpara o pereche de incaltaminte prea mare sau prea mica; ca si un adult, copilul trebuie sa se simta confortabil. O marime nepotrivita il poate face sa calce stramb, sa cada sau sa ii raneasca degetele.

 

  • Daca atunci cand il incalti pe micutul tau c\u pereche de pantofi, acesta merge diferit, inseamna ca pantofii respectivi nu sunt suficient de flexibili. Nu il lasa pe micut sa se obisnuiasca sa ii poarte, ci cauta o pereche de pantofi mai buna.

 

 

Sfaturi pentru un mers sanatos

 

  • Este recomandat ca micutul sa mearga cat mai des in picioarele goale sau in sosete care nu aluneca, si nu in alt gen de incaltaminte. In felul acesta, copilul invata sa isi controleze mai bine echilibrul si isi dezvolta in mod corect muchii prin indorirea, intinderea picioarelor si mersul pe varfuri.

 

  • Tot pentru dezvoltarea mersului, este indicat sa il lasi pe acesta sa isi exerseze pasii pe o mocheta groasa sau pe nisipul ud. Piciorul va invata astfel sa se contracteze si sa se agate, formand muschi puternici la glezne si determinandu-l pe copil sa aiba un mers mai sigur.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului